ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ 2007

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

   Παρόλο που τα Χριστούγεννα εορτάζονται μέσα στην καρδιά τού χειμώνα είναι αλήθεια ότι όλοι μας νιώθουμε μέσα μας μια ζέστα παράξενη αυτές τις μέρες τού Δωδεκαήμερου. Είναι η ζέστα τής Θείας Αγάπης που περισσότερο τις μέρες αυτές αναδιπλώνεται και μάς προσκαλεί σε μια πορεία καινούρια, ειρηνική και πνευματική προς το φτωχικό σπήλαιο τής Βηθλεέμ. Την αγάπη αυτή πήραν το Σάββατο βράδυ τα παιδιά τής Χορωδίας τού Κέντρου Νέων τού Δήμου Ρεθύμνου και την έκαναν τραγούδι, ύμνο, προσευχή προς τον Γεννηθέντα Θεό.
   Και πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 22/12/2007, στην αίθουσα τού Αγίου Φραγκίσκου, σε ένα περιβάλλον που- παρά την προβληματική του ακουστική- όμως υπέβαλλε κατάλληλα την ψυχή και το συναίσθημα στο θρησκευτικό των Ημερών κλίμα, το μουσικόφιλο κοινό τής πόλης μας είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια σπάνια μουσική βραδιά με γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την Παιδική Χορωδία τού Κέντρου Νέων, το γνωστό ρεθεμνιώτικο κουιντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων “Creta Brass”, με τους Μαυράκη Αντώνη και Δέσποινα Σκανδαλάκη (τρομπέτες), Χρίστ Ρίνο (κόρνο), Σφακιανάκη Μανόλη (τρομπόνι) και Παλιό Χαράλαμπο (τούμπα) και τη λαμπερή, όπως πάντα, συμμετοχή τής Ρεθεμνιώτισσας υψιφώνου Μαρίας Λαντζουράκη και της μέτζο σοπράνο Έλσας Γιαννουλίδου. Στο πιάνο συνόδευε η Αντιγόνη Αραμπατζόγλου.
    Από τα τραγούδια που ακούστηκαν στο Πρώτο Μέρος τής εκδήλωσης ξεχωρίζουμε, το «Battle Suite» με τη θαυμάσια κυριαρχία τού λαμπερού ηχοχρώματος τής πρώτης και δεύτερης τρομπέτας των Αντώνη Μαυράκη και Δέσποινας Σκανδαλάκη, σε μια σειρά από μελωδικές ερωταποκρίσεις μεταξύ των δύο οργάνων. Στο «Morning Mood» μια απαλή μελωδική διάθεση με έναν υπέροχο, μεστό και παλλόμενο ήχο απλώθηκε νωχελικά σ’ ολόκληρη την αίθουσα τού Αγίου Φραγκίσκου και από τους πέντε ερμηνευτές τού κουιντέτου, ενώ στο «The Saints Hallelujah» τού Χέντελ ξεχωρίσαμε το θαυμάσιο σολιστικό μέρος από την τούμπα τού Χ. Παλιού.
   Στο Δεύτερο Μέρος τής συναυλίας έγινε η είσοδος τής Παιδικής Χορωδίας με τα παραδοσιακά «Κρητικά Κάλαντα» και το γνωστό τραγούδι «Πάει ο παλιός ο χρόνος», ενώ ακολούθησε κορύφωση τού προγράμματος στα επόμενα κομμάτια, όταν σολίστες και χορωδία συνερμήνευσαν τη χριστουγεννιάτικη μελωδία «Ελάτε Πιστοί» και κυρίως το γνωστό κοντάκιο των Χριστουγέννων «Η παρθένος σήμερον», πάνω σε καθαρή βυζαντινή σημειογραφία. Με απόλυτη άνεση η φωνή τους περνούσε από έντονα δυναμικές διατυπώσεις σε απροσδόκητα τρυφερές, χαμηλές εξομολογήσεις.
    Τα επόμενα κομμάτια αποδόθηκαν από κοινού από τους σολίστες και το κουιντέτο («Γιορτινά τραγούδια», «Άγια Νύχτα», «Δόξα εν υψίστοις», «Ο μικρός τυμπανιστής») και το Πρόγραμμα έκλεισε πανηγυρικά από το σύνολο των εκτελεστών (Χορωδία- σολίστς και κουιντέτο) με το «Έλατο» και τα «Τρίγωνα Κάλαντα».
    Η χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κυριακής δημιούργησε μια μαγευτικά ειρηνική βραδιά. Οι μουσικοί, οι σολίστες, όσο και οι μικροί χορωδοί τού Κέντρου Νέων προσέφεραν στο κοινό ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ξεχωριστή μουσική ευαισθησία και βεβαιότητα. Έδιναν την εντύπωση μιας ανάγνωσης που πήγαζε περισσότερο από το καλλιεργημένο πνεύμα και την ψυχή παρά από το νου των μουσικών.
  Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές τής προχθεσινής συναυλίας για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να περπατήσουμε μαζί τους στο χώρο της Μουσικής, να γνωρίσουμε να αισθανθούμε, να ζήσουμε και να χαρούμε τις ομορφιές της και ακόμα, να ζήσουμε μια ανεπανάληπτη χριστουγεννιάτικη ανάταση.