ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου από την αρχαιότητα έως σήμερα
Περιβάλλον – Αρχαιολογία – Ιστορία – Κοινωνία

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου (σήμερα περιοχή των Δήμων Λάμπης και Φοίνικα) είναι μια από τις τέσσερις επαρχίες τού νομού Ρεθύμνου. Συνορεύει δυτικά με τον νομό Χανίων, κατά μήκος όλης τής νότιας παραλίας βρέχεται από το Λυβικό Πέλαγος και φτάνει στα ανατολικά μέχρι τον νομό Ηρακλείου.
Η επαρχία Αγίου Βασιλείου, πλούσια σε περιοχές φυσικού κάλλους (Λίμνη τού Πρέβελη, φαράγγια τού Κοτσυφού και Κουρταλιώτικο), έχει να επιδείξει τις ιστορικές μονές τού Αγίου Πνεύματος και του Πρέβελη και άφθονες βυζαντινές εκκλησίες, που, σε πολλές περιπτώσεις, περικλείνουν ξεχωριστό αισθητικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και πολλά όμορφα και δροσόλουστα χωριά, με σπουδαία, ορισμένα από αυτά, ιστορία και πλούσιες λαογραφικές παραδόσεις.
Παρότι, όμως, τόσο πλούσιος τόπος η συγκεκριμένη επαρχία σε ιστορία και φυσικές ομορφιές συνεχίζει να παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν ανεξερεύνητος από επιστημονικής πλευράς στα επιστημονικά πεδία που θίξαμε παραπάνω, σχετικά με την Ιστορία, την Αρχαιολογία, την Κοινωνία, το Περιβάλλον, τη Λαογραφία κ.λπ. Το πράγμα αυτό- κατόπιν σχετικής πρότασης τού συναδέλφου κ. Θοδωρή Πελαντάκη- θέλησε να θεραπεύσει η εν λόγω περιοχή με τη διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, για το Φθινόπωρο τού 2008. Περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τού Συνεδρίου και άλλα οργανωτικά θέματα θα δοθούν με νεότερες εγκυκλίους και θα γίνουν γνωστά και μέσω τού τοπικού τύπου.
Τη διοργάνωση τού Συνεδρίου ανέλαβε ο Σύλλογος Επιστημόνων Δήμου Λάμπης (ΣΕΔΗΛ) σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ», και Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από τους παρακάτω επιστήμονες τής συγκεκριμένης επαρχίας:
Πρόεδρος: Θεόδωρος Πελαντάκης, Φιλόλογος – επίτιμος Προϊστάμενος Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης
Αντιπρόεδρος: Αντώνης Μπαγιαρτάκης, Αντινομάρχης Ρεθύμνου
Γραμματέας: Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Καθηγητής Φιλόλογος – πτυχιούχος Θεολογίας
Υπεύθυνοι Οικονομικού: Χαρίδημος Κακλαμάνος, εκπρόσωπος τού ΣΕΔΗΛ Νικόλαος Παπαδάκης, εκπρόσωπος τής Ένωσης «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ»
Μέλη: Μανόλης Βαβουράκης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φοίνικα
Γιάννης Καράλης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λάμπης

Το ευχάριστο από την όλη υπόθεση είναι ότι το έδαφος, όπως ήδη σημειώσαμε, είναι παντελώς παρθένο και ανεξερεύνητο και η περιοχή από χρόνια το χρειαζόταν ένα τέτοιο συνέδριο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή για εισηγήσεις τους πέντε δεκάδες επιστημόνων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία, ενώ, προφορικά, έχει δηλώσει συμμετοχή και μια εικοσάδα, ακόμα, επιστημόνων, πράγμα που προοιωνίζει τη λαμπρή τού Συνεδρίου επιτυχία και μια ακόμα λαμπρότερη για την επαρχία Αγίου Βασιλείου πνευματική συγκομιδή και ανάπτυξη.
Με σεβασμό στον τόπο, τη ζωή, τη δράση και δημιουργία των ανθρώπων που πέρασαν από αυτόν, το Συνέδριο επιδιώκει για το προσεχές φθινόπωρο να στρέψει τους προβολείς τής επιστημονικής έρευνας και μελέτης στην εν λόγω επαρχία και να ρίξει περισσότερο φως στη ζωή και τα δημιουργήματα τού ανθρώπου στον συγκεκριμένο τόπο από τη μινωική μέχρι σήμερα εποχή. Ευελπιστούμε ότι το Συνέδριο θα αφήσει πλούσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές τις έγκυρες και πρωτότυπες ανακοινώσεις πλήθους ειδικών επιστημόνων πάνω σε θέματα τού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και ότι με τον τρόπο αυτόν θα συμβάλει ουσιαστικά στην παιδεία τής γνώσης τής περιοχής που είναι, εξάλλου, γενικό τής εποχής μας αίτημα.