ΤΡΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΤΡΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
http://ret-anadromes.blogspot.com


Τρία επετειακά ημερολόγια κυκλοφόρησαν τις μέρες αυτές από ισάριθμους δραστήριους φορείς τού Ρεθύμνου και έρχονται να σηματοδοτήσουν ισάριθμες ετερόκλητες, πάντως- να τις ονομάσω έτσι- επετείους. Ο λόγος:
α) για την ημερολογιακή έκδοση τού 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου «Ταξιδεύοντας 10 χρόνια με το 1ο Γυμνάσιο», που αναφέρεται στο «κλείσιμο» δέκα χρόνων οργανωμένων εκδρομών σε περιοχές τής Ελλάδας και του Εξωτερικού (Απρ. 2000- Απρ. 2010), κάτω από τον συντονισμό και την οργάνωση τού καθηγητή κ. Γ. Σαραντινού. Το Ημερολόγιο προλογίζεται από τον ακούραστο Διευθυντή τού Σχολείου κ. Γιώργο Γεωργαλή. Εντυπωσιακός και ο φωτογραφικός πλούτος τού Ημερολογίου- το Α και το Ω κάθε εκδρομής- αλλά και ή όλη δομή αυτού που συγκεκριμενοποιείται από την παράθεση τού Προγράμματος κάθε εκδρομής και αναλυτικής εκθεσιακής αναφοράς σε αυτήν και, επίσης, χαρακτηριστικών καταγραφών εντυπώσεων των μαθητών.
                                                                    ****

β) Επετειακό και το ημερολόγιο τού Συλλόγου Κωφών Ν. Ρεθύμνου, το Αρκάδι αναφέρεται στα «20 χρόνια δημιουργικής τού Συλλόγου πορείας» από το έτος 1989 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα. Το ημερολόγιο κοσμείται από δεκάδες φωτογραφίες που «φωτίζουν» αδρά και αισθητοποιούν κάθε πτυχή τής εικοσάχρονης τού υπερδραστήριου Συλλόγου πορείας, κάτω από την προεδρεία τού ακούραστου Προέδρου του κ. Μανόλη Παπαδάκη.

Μέσα στα είκοσι αυτά χρόνια ο Σύλλογος ανέπτυξε μια εξαιρετικά πολυμέτωπη και πολυσχιδή δράση που εντυπωσίασε το ρεθεμνιώτικο κοινό και κατέστησε τον Σύλλογο «υπόδειγμα» δράσης και οργανωτικότητας. Στα είκοσι αυτά χρόνια ο Σύλλογος κατόρθωσε και γραφεία ιδιόκτητα, με πλήρη μηχανοργάνωση, να αποκτήσει και ναό αφιερωμένο στον όσιο Μάρκο τον Κωφό- προστάτη των Κωφών τής Ελλάδος- να ανεγείρει, μέσα στον αύλειο τής Ι. Μονής Αρσανίου χώρο- ναό μοναδικό, για τον συγκεκριμένο, άγνωστο στους πολλούς, Άγιο, στον χώρο τής Ορθοδοξίας. Και πλάι στα δύο αυτά μεγάλα, για τις μικρές τού Συλλόγου δυνάμεις, έργα, ο Σύλλογος κατόρθωσε και αδελφοποιήσεις να πραγματοποιήσει με το Σύλλογο των Κωφών Λεμεσού Κύπρου και πέντε (!) Συνέδρια να διοργανώσει- το ένα, μάλιστα, πανευρωπαϊκό- που συνοδεύτηκαν όλα από ισάριθμες εκδόσεις με τα «Πρακτικά» των εργασιών τους, πολύτιμη παρακαταθήκη στις μεγάλες ανάγκες τής κοινότητας των Κωφών τής Ελλάδος, ενώ, περαιτέρω, η διδασκαλία τής Νοηματικής Γλώσσας όλα αυτά τα χρόνια, σε δεκάδες φοιτητές και Ρεθεμνιώτες, υπήρξε μόνιμη και ανελλιπής.
                                                                * * *
γ) Τρίτο Ημερολόγιο, επετειακό και αυτό, «αφιέρωμα» στη μεγάλη μορφή τού Παντελή Πρεβελάκη (1909- 1986), το εξαίρετο τέκνο τού Ρεθύμνου, που επεξέτεινε το όνομα τής πολιτείας τού με το «Χρονικό» τού και το έκανε γνωστό στα πέρατα τού κόσμου, είναι το ημερολόγιο που εξέδωσε το Πειραματικό Λύκειο τού Πανεπιστημίου Κρήτης. Έρχεται έτσι και αυτό να προστεθεί στο πλήθος των εκδόσεων τού συγκεκριμένου Λυκείου (λευκώματα, συλλογές λογοτεχνημάτων, περιοδικά καθηγητών και μαθητών, που είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με προηγούμενα σημειώματά μας), σωστή και ώριμη σκέψη τού Σχολείου και του Διευθυντή του Ανδρέα Ταξάκη, προκειμένου να τιμήσουν τον μεγάλο λογοτέχνη τού Ρεθύμνου, του οποίου, εξάλλου, τα 100 χρόνια από τη γέννησή του εορτάζουμε με πληθώρα εκδηλώσεων στον νομό μας.
Το ημερολόγιο διανθισμένο με δεκάδες φωτογραφίες από την ζωή και τη δράση τού Παντελή Πρεβελάκη και κείμενα αποσπάσματα από έργα του, με την επιμέλεια τής συναδέλφου Καλλιόπης Κωτσάκη, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε ένα σχολείο υποδειγματικά να προσφέρει στον μεγάλο άνδρα και δάσκαλο τού τόπου μας, τον Παντελή Πρεβελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: