ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΣΙΓΑΝΟΥ- ΠΑΡΡΕΝ


ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΤΟΜΗΣ       ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ  ΣΙΓΑΝΟΥ- ΠΑΡΡΕΝ (1859- 1940)
Πρόπλασμα προτομής (2000).
Από το βιβλίο μας:
 "Γλυπτά και Ενεπίγραφες Πλάκες του Ρεθύμνου", σ. 119.
Ένας λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Είναι ευτυχείς οι λαοί που ξέρουν να μελετούν την ιστορία τους και να διδάσκονται από αυτήν. Ο ανιστόρητος άνθρωπος είναι όν α-πολιτικό, δεν έχει κοινωνικό και πολιτικό ήθος και, συνήθως, δεν είναι καλός πολίτης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους φορείς του Ρεθύμνου Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμο Ρεθύμνου και το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνου, για την απόφασή τους να τιμήσουν με προτομή την Καλλιρρόη Σιγανού –Παρρέν (1859- 1940), άξιο τέκνο του τόπου μας, που διακρίθηκε στους σπουδαίους αγώνες για τα δικαιώματα και την προστασία της γυναίκας και του παιδιού, ιδρύοντας σειρά ασύλων και ιδρυμάτων. Έδειξαν έτσι οι παραπάνω φορείς του τόπου μας μιαν εξαιρετική ιστορική ευαισθησία. έδειξαν ότι ξέρουν να τιμούν τους μεγάλους κοινωνικούς εργάτες και πρωτοπόρους στους κοινωνικούς αγώνες και να διδάσκονται από την προσφορά και την ομορφιά των πράξεών τους. Αυτό, τουλάχιστον, μαρτυρά και το περιεχόμενο της όμορφης Πρόσκλησης και του Προγράμματος Αποκαλυπτηρίων της Προτομής της μεγάλης Ρεθεμνιώτισσας, την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, στις 10.30 π.μ.
Ας θεωρήσουμε, περαιτέρω, την εκδήλωση αυτήν των αποκαλυπτηρίων και της Ημερίδας- Αφιέρωμα που θα ακολουθήσει, στην αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων, αλλά και την παρουσία σε αυτήν του ρεθεμνιώτικου κοινού ως προσφορά θυμιάματος πολιτιστικής και πολιτικής ευωδίας προς την τιμώμενη.
Αντί άλλης εργοβιογραφίας παραθέτουμε, για την ιστορία, όσα γράφαμε το 2000 σε «Παράρτημα» του βιβλίου μας: «Γλυπτά και Ενεπίγραφες Πλάκες του Ρεθύμνου» (σσ. 119- 121), μιαν εποχή που το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου- και αυτό προς τιμήν του- μόλις είχε πάρει την απόφαση να τιμήσει την μεγάλη Ρεθεμνιώτισσα Ιδρύτριά του και προτεργάτιδα στους αγώνες του γυναικείου κινήματος της Χώρας μας. Τον καιρό, μάλιστα, εκείνο το Λύκειο φιλοτεχνούσε την προτομή της σε χαλκό με τη σμίλη του Ρεθεμνιώτη καλλιτέχνη Μάρκου Γεωργαλάκη και περίμενε από τον Δήμο Ρεθύμνου τη διαμόρφωση του σημερινού χώρου, στην προκυμαία, για την τοποθέτησή της, αίτημα το οποίο ο σημερινός δραστήριος Δήμος μας αγκάλιασε με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Στο παραπάνω βιβλίο μας δημοσιεύουμε και φωτογραφία του προπλάσματος της σημερινής χάλκινης προτομής, αφού πρόκειται για το μοναδικό γλυπτό του βιβλίου μας που, τον καιρό εκείνο της συγγραφής του, δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά βρισκόταν στο στάδιο φιλοτέχνησής του, ώστε όλα όσα γράφαμε τότε- δέκα χρόνια πριν- αποτελούσαν, τρόπον τινά, μιαν προδημοσίευση του σημερινού μεγάλου γεγονότος. Για την ιστορία παραθέτουμε, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, μια σύντομη περίληψη της βιογραφίας της τιμωμένης και τη φωτογραφία του προπλάσματος της σημερινής προτομής της- που, ευγενώς, μας είχε παραχωρήσει το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου διά χειρός της Προέδρου του κ. Ιωάννας Βαλαρή, η οποία θα είναι και η κεντρική ομιλήτρια στην παραπάνω εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: