ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟ»

omes.blogspot.com
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟ»

Θαυμάσια υπήρξε η εντύπωση από την πραγματικά πανηγυρική χριστουγεννιάτικη συναυλία, που έδωσε το κουιντέτο χάλκινων πνευστών «CretaBRASS», την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, στο «Σπίτι τού Πολιτισμού» τής πόλεώς μας, με τη συνεργασία πολλών παραγόντων τού πολιτισμού. τού 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, που προσέφερε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει, τα παιδάκια του- μέλη τής «Παιδικής Μικτής Χορωδίας» τού Μουσικού Καρπού- και βέβαια τις σοπράνο Μαρία Λαντζουράκη και Βιργινία Μελιγκουνάκη, που έδωσαν χρώμα, διαμέτρημα και νέες ποιότητες στη μουσική. Η εν λόγω συναυλία, που τελούσε υπό την αιγίδα τήςΑντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, έφερε τη σφραγίδα τού φίλου μουσικού Αντώνη Μαυράκη.Η εμφάνιση των παραπάνω συντελεστών υπήρξε, τώντις, απόλυτα επιτυχής και κατάφεραν όλοι μαζί να πείσουν το φιλόμουσο κοινό με τη φυσικότητα και τη βεβαιότητα των επιλογών τους ότι έχουν και μπορούν πολλά να προσφέρουν στον υγιή μουσικό πολιτισμό αυτού του τόπου.
 Το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «CRETA BRASS» αποτελείται από τους μουσικούς Αντώνη Μαυράκη και Δέσποινα Σκανδαλάκη (Trumpet), Κρίστ Ρίνο (Horn), Μανόλη Σφακιανάκη (Trombone) και Μπάμπη Παλιό (Tuba), που θητεύοντας σε Συμφωνικές Ορχήστρες αλλά και σε μικρότερα μουσικά σχήματα έχουν στο ρεπερτόριό τους μεγάλη γκάμα μουσικής έκφρασης, που επεκτείνεται αποτελεσματικά σε εποχές από την Αναγέννηση έως την κλασική, ρομαντική και σύγχρονη εποχή.
Όλοι οι παραπάνω μουσικοί, με μιαν ιδιαίτερα απαιτητική παρτιτούρα, είχαν την ευκαιρία να αποκαλύψουν στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης μας το πλήρες καλλιτεχνικό διαμέτρημά τους, χαρίζοντάς μας μιαν ερμηνεία λαμπερή, δυναμική και ανεπιφύλακτα υπερδεξιοτεχνική. Μιαν ερμηνεία στην οποία ο κάθε μουσικός, ο κάθε σολίστας και χορωδός βρέθηκε στη σωστή του θέση, αποδίδοντας στον μέγιστο βαθμό για τα κοινό αποτέλεσμα.
Του κυρίου προγράμματος προηγήθηκε ένα εισαγωγικό- θα το ονομάζαμε- οργανικό μέρος από το κουιντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων «Creta BRASS», στο οποίο ερμήνευθηκαν το Κοντσέρτο σε Ντο Μείζονα τού Βιβάλντι (1678- 1741) και το Verbunkos notak τού Ούγγρου Farkas Antal με τη θαυμάσια σε αυτά κυριαρχία τού λαμπερού ηχοχρώματος τής πρώτης και δεύτερης τρομπέτας των Αντώνη Μαυράκη και Δέσποινας Σκανδαλάκη, σε μια σειρά από ιδιαίτερα ζωηρές μελωδικές ερωταποκρίσεις μεταξύ των δύο οργάνων, ενώ σε άλλα σημεία των κομματιών μια απαλή μελωδική διάθεση με έναν υπέροχο, μεστό και παλλόμενο εορταστικό ήχο απλωνόταν νωχελικά σ’ ολόκληρη την αίθουσα τού Πολιτισμού και από τους πέντε ερμηνευτές τού κουιντέτουυ
στ.Η συγκινησιακή, πάντως, φόρτιση άρχισε να αποκορυφώνεται σταδιακά, με την εμφάνιση αρχικά των σολιστών Μαρίας Λαντζουράκη, σε όμορφα χριστουγεννιάτικα κομμάτια τού κλασικού, κυρίως, ρεπερτορίου και της Βιργινίας Μελιγκουνάκη σε πολύ γνωστές κλασικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μέχρι το τέλος που μπήκε και η Παιδική Χορωδία και τραγούδησαν, πλέον, όλα τα σχήματα μαζί με μια μεθυστικά γιορταστική χριστουγεννιάτικη παρτιτούρα.
Ξεχωρίζουμε από τις παραπάνω αναγνώσεις τού κλασικού ρεπερτορίου το Αve Verum Corpus, του W. A. Motzart, το Panis Angelicus (κομμάτι στο οποίο η Μαρία δοκίμασε επιτυχώς τις υψηλότατες περιοχές τού ρεπερτορίου, κάτι που έγινε ξανά και στο Ave Maria του Verdi), το Jesu, joy of mans desiring του Johann Seb. Bach (που αυτό το τελευταίο απέδωσαν και οι δύο υψίφωνοι μαζί), ενώ από τις λοιπές χριστουγεννιάτικες μελωδίες σημειώνουμε τα: What child is this (σε διασκευή τού Α. Μαυράκη), The first Noel, Santa Claus is coming to town (κομμάτι εξαιρετικά απαιτητικό με υψηλές περιοχές, που αναδείχτηκε θαυμάσια από τη Βιργινία) και Jingle bell rock.
Στο τρίτο κατά σειρά μέρος εμφανίστηκε η Παιδική Χορωδία τού «Μουσικού Καρπού», η οποία μαζί με τη γενναιόδωρη σύμπραξη και των δύο υψιφώνων ερμήνευσε και ανάδειξε γνωστά χριστουγεννιάτικα χορωδιακά, όπως τα: Adeste Fideles, The little Drummer Boy, Χαρά στον κόσμο (του Handel), το γνωστό, επίσης, κοντάκιο των Χριστουγέννων «Η παρθένος σήμερον», πάνω σε καθαρή βυζαντινή σημειογραφία, τον Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη και το Πρόγραμμα έκλεισε με ένα αληθινά εντυπωσιακό και πανηγυρικό «φινάλε» με το Τρίγωνα Κάλαντα.
       Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μη σταθώ ιδιαίτερα στην παλιά μου μαθήτρια Μαρία Λαντζουράκη, που διαπρέπει ως σοπράνο στο εξωτερικό, και η οποία με τη συμμετοχή της στη συναυλία τής περασμένης Τετάρτης κυριολεκτικά λάμπρυνε και στήριξε το πρόγραμμα με αποτελεσματικότητα, δίνοντας σε αυτό ουσία, σιγουριά και το μουσικό περίγραμμα που τόσο το είχε ανάγκη. Υπήρξε υποδειγματική σε ό,τι αφορά στην απόδοση τού ύφους τής μουσικής, την άρθρωση των φράσεων και την αισθητική των διανθισμάτων στις επαναλήψεις, ενώ σε πολλά σημεία εξασφάλισε επιτυχώς την εκφραστική θεατρικότητα των επιλογών της. Και στο σημείο αυτό, αγαπητή μου Μαρία, επιθυμώ να επαναλάβω μια παλιά μου ευχή. σύντομα να σε δούμε και στο σανίδι της Λυρικής, γιατί πραγματικά το αξίζεις!
Από την άλλη και η άλλη, επίσης, μαθήτριά μου, υψίφωνος Βιργινία Μελιγκουνάκη τραγούδησε με μια εξαιρετικά πλούσια, δυνατή όσο και ομοιογενή φωνή, που ταυτόχρονα έδειχνε ιδιαίτερα εύπλαστη και λειτουργική. Με άνεση η φωνή της περνούσε από έντονα δυναμικές διατυπώσεις σε απροσδόκητα τρυφερές, χαμηλές εξομολογήσεις, προσφέροντας στο κοινό μια συναρπαστική όσο και ιδιαίτερα ειλικρινή ανάγνωση.
Η εν λόγω χριστουγεννιάτικη συναυλία δημιούργησε μια μαγευτικά ειρηνική βραδιά. Οι μουσικοί, οι σολίστες όσο και οι μικροί χορωδοί προσέφεραν στο ρεθεμνιώτικο κοινό ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ξεχωριστή μουσική ευαισθησία και βεβαιότητα. Έδιναν την εντύπωση μιας ανάγνωσης που πήγαζε περισσότερο από το καλλιεργημένο πνεύμα, το συναίσθημα και την ψυχή παρά από τον νου των μουσικών, βοηθώντας το μουσικόφιλο κοινό τού Ρεθύμνου- μαζί και με το εξαιρετικά κατατοπιστικό και επιμελημένο Πρόγραμμα που διανεμήθηκε- τη δυνατότητα να περπατήσει μαζί τους στον χώρο της Μουσικής, να γνωρίσει, να αισθανθεί, να ζήσει και να χαρεί τις ομορφιές της και, ακόμα, να ζήσει μιαν ανεπανάληπτη χριστουγεννιάτικη ανάταση και ευφορία. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και, μάλιστα, στον υπεύθυνο (μαθητής μου ήταν και αυτός) τής όλης προσπάθειας Αντώνη Μαυράκη. Ήταν όλοι τους υπέροχοι!
ννιάτικη συναυλία δημιούργησε μια μαγευτικά ειρηνική βραδιά. Οι μουσικοί, οι σολίστες όσο και οι μικροί χορωδοί προσέφεραν στο ρεθεμνιώτικο κοινό ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ξεχωριστή μουσική ευαισθησία και βεβαιότητα. Έδιναν την εντύπωση μιας ανάγνωσης που πήγαζε περισσότερο από το καλλιεργημένο πνεύμα, το συναίσθημα και την ψυχή παρά από τον νου των μουσικών, βοηθώντας το μουσικόφιλο κοινό τού Ρεθύμνου- μαζί και με το εξαιρετικά κατατοπιστικό και επιμελημένο Πρόγραμμα που διανεμήθηκε- τη δυνατότητα να περπατήσει μαζί τους στον χώρο της Μουσικής, να γνωρίσει, να

Δεν υπάρχουν σχόλια: