ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
            ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΉ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ»



     ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
            www.ret-anadromes.blogspot.com


Ποιος το είπε, αλήθεια, ότι η ελληνική νεολαία απέμεινε χωρίς οράματα, χωρίς πνευματικές αναζητήσεις, αξίες, πίστη και ιδανικά; Όχι! Χίλιες φορές όχι! Η νέα γενιά- και το απέδειξαν την περασμένη εβδομάδα τα παιδιά τού Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου- συνεχίζει να είναι η γενιά τής αισιοδοξίας, της ελπίδας και της αναγέννησης και μάλιστα σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, αντιφάσεων και έντονων πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων. Η σημερινή ελληνική νεολαία δεν διαφέρει σε τίποτα από τους νέους οι οποίοι κατά καιρούς πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελληνική Πατρίδα και τα υψηλά ιδεώδη τού ελληνισμού και αυτό παρά το ότι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ατονήσει ή και αφανιστεί από την εποχή μας τα υψηλά πρότυπα και ιδανικά. Το «άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες», δηλαδή «εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας», όπως έδιναν την υπόσχεση οι νέοι Σπαρτιάτες προς τους ενήλικες όταν γινόντουσαν έφηβοι, επαναλήφθηκε σήμερα και από τους μαθητές τού Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου.
Και πιο συγκεκριμένα. η πρόσφατη γενναία απάντηση των παιδιών τού Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, με επιστολή τους, προς το κανάλι 4 και η εκφρασθείσα προς αυτό έντονη δυσαρέσκειά τους για τη βρετανική εκπομπή: «Γίνε Έλληνας για μια εβδομάδα», είναι, νομίζουμε, μια ισχυρότατη απόδειξη ενάντια στην προαναφερθείσα άποψη περί ελλείψεως αξιών, πίστης και ιδανικών στους σημερινούς νέους, που στις μέρες μας τείνει από μερικούς να παγιωθεί και να επικρατήσει στην αντίληψη τού λαού μας.
Γιατί οι μαθητές μας, τα παιδιά τού Πειραματικού μας Σχολείου, αποδείχτηκαν πέρα από κάθε προσδοκία Έλληνες ορθά ενημερωμένοι, με εθνική συνείδηση, περηφάνια και αυτογνωσία, που μπορούν να αντιστέκονται δυναμικά στην εθνική και ηθική διολίσθηση της σημερινής Ελλάδας, να μας μεταφέρουν τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και τους υγιείς προβληματισμούς τους, να υπερασπίζονται ορθά και χωρίς ακρότητες την Πατρίδα και να μην επιτρέπουν στους άλλους να ασελγούν με χυδαιότητα πάνω στο σώμα της, ονομάζοντας το σύνολο των Ελλήνων διεφθαρμένους, τεμπέληδες και φοροφυγάδες.
 Η δύναμη, έχω την εντύπωση, των γονιδίων και της πανίσχυρης ελληνορθόδοξης φύσης, είναι που υπερισχύει και συντελεί, και μέσα από τα λίγα πρότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, οι νέοι μας να καταφέρνουν να αντλούν και να απομυζούν το γλυκύτατο νέκταρ τής αγάπης προς την πατρίδα και τα αθάνατα ελληνικά ιδεώδη.
Και προχωρούμε- για όσους δεν γνωρίζουν αρκετά τα πράγματα- να υπενθυμίσουμε ότι το παραπάνω βρετανικό κανάλι ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο ένα νέο προκλητικό «ριάλιτι» (ελληνικά= ιστορίες από τη ζωή- απεχθάνομαι τις ξένες λέξεις στην ελληνική, όπως και τα φρικώδη και εκτρωματικά greeklish, τα οποία ποτέ δεν διαβάζω), στο οποίο τρεις οικογένειες καλούνται να «προσομοιώσουν» τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Λέγεται ότι οι εκπομπές τού είδους αυτού συχνά κατηγορούνται για εξευτελισμό τής ανθρώπινης προσωπικότητας και εκμετάλλευση τού ανθρώπινου πόνου για λόγους θεαματικότητας και μόνον. Και πράγματι, αυτό φαίνεται να  συμβαίνει και στην περίπτωση αυτήν τού βρετανικού καναλιού, στο οποίο οι Βρετανοί βγάζουν όλη τη ζήλια τους και τον κομπλεξισμό τους διασκεδάζοντας με τις σύγχρονες παθογένειες τής Ελλάδας, ξεχνώντας, πάντως, την ένδοξη ιστορία των Ελλήνων και την προσφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, αλλά και τις πολύ βαρύτερες δικές τους παθογένειες, όπως τη βάναυση αποικιοκρατική σκλαβιά αλλά και τη μεγαλύτερη λεηλασία των αιώνων, αυτήν τής κλοπής των μαρμάρων τού Παρθενώνα.
 Εξοργιστικό, εξευτελιστικό και άκρως αηδιαστικό μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το πρώτο επεισόδιο τού εν λόγω θεάματος.
         Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τού ως άνω καναλιού:
  • Μια 54χρονη Βρετανίδα κομμώτρια θα βιώσει την πραγματικότητα της Ελληνίδας «ομολόγου» της, η οποία συνταξιοδοτείται από τα 53 της χρόνια, με το 90% του τελευταίου μισθού, μαζί με σεφ, σερβιτόρους καθώς και άλλα 600 επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Ένας οδηγός λεωφορείου θα επωφεληθεί των ελληνικών συνθηκών εργασίας στις κρατικές επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο εργαζόμενος λαμβάνει τον διπλάσιο από τον μέσο μισθό και παίρνει πλειάδα επιδομάτων, όπως π.χ. έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία.
  • Τέλος, ένας Βρετανός χειρουργός θα ανακαλύψει πως, εάν ακολουθεί την τακτική των Ελλήνων συναδέλφων του και πληρώνει τους φόρους του όπως οι Έλληνες, θα δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται σημαντικά.
  Στην επιστολή των μαθητών τού Ρεθύμνου απάντησε το αγγλικό κανάλι 4, δικαιολογώντας την απόφασή του για τη συγκεκριμένη εκπομπή, λέγοντας ότι οι τρεις περιπτώσεις που παρουσιάζονται βασίζονται σε αυτά που ήταν «κοινή πρακτική», όπως λένε, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, με στόχο να αποτυπωθούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά τής κρίσης μέσω της ζωής και της καθημερινότητας τριών ατόμων
Αλλά αξίζει, νομίζω, στο σημείο αυτό, να παραθέσουμε, για άλλη μια φορά, στο σύνολό της σχεδόν την εν λόγω επιστολή των μαθητών τού Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, για όσους έτυχε να μην την διαβάσουν («Κρητική Επιθεώρηση», φ. 28/29-1-2012).
«…Αρχικά επιτρέψτε μας να εκφράσουμε τα συναισθήματα που μας πλημμύρισαν όταν μάθαμε για την εκπομπή σας, που δεν είναι άλλα από έκπληξη, πικρία, μεγάλη απογοήτευση και δυσαρέσκεια, δυσφορία και έντονος θυμός. Θεωρούμε πως είναι ειρωνική, δυσφημεί και προσβάλλει με καυστικό τρόπο εμάς, τους συμπατριώτες μας και τη χώρα μας γενικά. Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι η εκπομπή σας είναι απαράδεκτη.
Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποφέρει από σκληρά μέτρα λιτότητας που της έχουν επιβληθεί και δεν είναι καθόλου σωστό να προσπαθεί κάποιος να βάλει χρήματα στην τσέπη του, χτυπώντας βάναυσα έναν περήφανο λαό που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βασανίζεται και υποφέρει. Η εκπομπή σας παρουσιάζει τη διεφθαρμένη συμπεριφορά μιας μειοψηφίας Ελλήνων και προχωρεί σε γενικεύσεις εμφανίζοντας έτσι το σύνολο των Ελλήνων, πράγμα που δεν αληθεύει. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι απλοί άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους και δεν ζουν εις βάρος των άλλων φοροδιαφεύγοντας, συνταξιοδοτούνται στον σωστό χρόνο και δεν παίρνουν παχυλά επιδόματα. Επιπλέον, είναι απαίσιο να παρουσιάζεται στις βρετανικές οικογένειες μια στρεβλή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας καθώς οι προσωπικές εμπειρίες των τριών βασικών χαρακτήρων υποστηρίζεται και από συνεντεύξεις ειδικών, οι οποίοι αναφέρονται στη φοροδιαφυγή, κακοδιαχείριση και διαφθορά  που οδήγησαν στη βύθιση την ελληνική οικονομία. Δεν πιστεύετε και εσείς ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να γελάτε ειρωνικά με τα προβλήματα κάποιου άλλου ευρωπαϊκού λαού;
Ακόμη το θεωρούμε οξύμωρον σχήμα να συμπεριφέρεστε έτσι, ενώ οι Βρετανοί απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα νησιά μας με τις πιο εξευτελιστικές τιμές για έναν τέτοιο παράδεισο και διασκεδάζουν ξέφρενα δημιουργώντας συχνά προβλήματα στους Έλληνες, ιδιαίτερα οι νεαροί που συλλαμβάνονται για τις ακραίες συμπεριφορές τους. Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι συμπατριώτες σας παρακρατούν τόσα χρόνια τον κλεμμένο πολιτιστικό μας θησαυρό, τα μάρμαρα του Παρθενώνα, και τον εκθέτουν υπερήφανα στο Βρετανικό Μουσείο κερδίζοντας από αυτόν. Τέλος, θα προσθέσουμε πως οι Έλληνες δε χρειάζονται μαθήματα και υποδείξεις, έχουν ισχυρές αξίες και δικό τους μοναδικό πολιτισμό και γι’ αυτό από κανένα δε θα έπρεπε να ταπεινώνονται και να προσβάλλονται.
Πραγματικά, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι τα κίνητρα όσων εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την εκπομπή είναι ο φθόνος προς τους Έλληνες και η ζήλια για την υπεροχή τους, καθώς είναι γνωστό ότι ο Ελληνικός λαός βγαίνει πάντα νικητής, όποιες δυσκολίες κι αν έχει να αντιμετωπίσει. Θεωρούμε ότι αυτό δε φοβίζει τους Βρετανούς και ότι απλώς οι συντελεστές της εκπομπής ατυχώς σκέφτηκαν και υλοποίησαν ένα τέτοιο ριάλιτι. Πιστεύουμε πως θα σκεφτούν καλύτερα, θα αναθεωρήσουν τη γνώμη τους για τους Έλληνες και θα αποσύρουν αυτήν την προσβλητική για το λαό μας εκπομπή».
Με μια τέτοια νεολαία σίγουρα συνεχίζει να υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και είναι άδικα τα όσα υφίσταται από τη σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα τής Χώρας μας. Της αξίζει μια καλύτερη μεταχείριση. Ειλικρινά ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στα νεαρά παιδιά μας, τον Διευθυντή και τους Καθηγητές τους τού Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου. Μέσα από την επιστολή τους αποδεικνύεται ότι η σημερινή νεολαία έχει αφυπνιστεί από τον λήθαργο τής απάθειας και της απραξίας και πλέον ζητά να αποκτήσει τα ιδανικά που οι μεγαλύτεροι εντέχνως της έκλεψαν. Αν μας έμεινε κάποια ελπίδα γι’ αυτόν τον τόπο, αυτή είναι η ελληνική νεότητα, που θα κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες αυτού του κόσμου και θα αναζητήσει τα ελληνορθόδοξα ήθη και έθιμα που θα την κρατήσουν ζωντανή, όποιες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσει στο μέλλον. Προσοχή, όμως και οι μεγάλοι! Όλοι κοντά στα παιδιά, στο μέλλον τής Πατρίδας! Μην αφήσουμε η ανεργία, η ανέχεια και τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα να τη στερήσουν από αυτό το ίδιο το αίμα της, τα παιδιά της! Πάσχουμε που πάσχουμε από φοβερή υπογεννητικότητα, μην αφήνουμε, περιπλέον, και αυτήν την αιμορραγία να κατατυραννά την Ελλάδα.   


                                                                  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: