ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ε. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ * * * «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ, Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»


ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ε. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ


«ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ, Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»


   ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
                          www.ret-anadromes.blogspot.com

Από τις εκδόσεις «Παρρησία» προέρχεται η νέα έκδοση τού γνωστού και στην πόλη μας ομότιμου Καθηγητή τής Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεωργίου Ε. Κρασανάκη, με τον τίτλο: «Εξομολόγηση, Η Χριστιανική Ψυχοθεραπεία». Το νέο του πόνημα- παρότι και αυτό εντάσσεται αυστηρά στον γνωστό επιστημονικό του χώρο, αυτόν της Ψυχολογίας- φαίνεται ότι τη φορά αυτήν, περισσότερο αφορά σε «καρπόν ειρηνικόν» τού πιστού και ευσεβούς πανεπιστημιακού δασκάλου, με τα δεκάδες βιβλία στο ενεργητικό του, που, τώρα πλέον, συνταξιούχος και απαλλαγμένος από τις «ανάγκες» τής πανεπιστημιακής καθέδρας μπορεί να επιδίδεται και σε άλλες επιστημονικές εκζητήσεις που τον ευχαριστούν.

Το παρουσιαζόμενο, με το σημείωμά μας αυτό, πόνημα τού κ. Κρασανάκη αφορά σε μιαν αληθινά πρωτότυπη μελέτη του γύρω από το θέμα τής Εξομολόγησης ή Χριστιανικής Ψυχοθεραπείας, όπως την αποκαλεί σύμφωνα με την επιστήμη τής Ψυχολογίας. Πρόκειται ειδικότερα για εισήγησή του σε δυο Ιερατικά Συνέδρια που διοργάνωσαν, αντίστοιχα, η Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, στην Ιεράπετρα, στις 8/3/2004, με την ευλογία τού Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Ευγενίου και η Ι. Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, στο Αρκαλοχώρι, στις 4/8/2011, με την ευλογία τού οικείου Μητροπολίτη κ. Ανδρέου.
Η αντιμετώπιση τού θέματος ακολουθεί ακραιφνώς επιστημονικά- ψυχολογικά κριτήρια, μέσα από μια λεπτομερειακή αναδρομή στη γνωστή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «Ψυχολογία τού Βάθους», που αφορά σε ψυχοθεραπείες που στηρίζονται στη σχέση θεραπευτή- αρρώστου, δεν μένουν στην επιφάνεια αλλά προχωρούν βαθιά, στα μύχια τής ανθρώπινης ύπαρξης, προσπαθώντας να δώσουν νόημα στη ζωή τού ατόμου και να αποκαταστήσουν την ενότητα εκείνου που ήταν κατά το παρελθόν με εκείνο που ζει τη στιγμή αυτή.
Γίγαντες τής Ψυχολογίας τού Βάθους οι τρεις μεγάλοι ψυχοθεραπευτές, Freud, Adler, Jung, ενώ σε αυτούς προσθέτει ο κ. Κρασανάκης και έναν τέταρτο, τον Frankl, σχετικά άγνωστος αυτός ο τελευταίος στους πολλούς. Ο κ. Κρασανάκης υπενθυμίζει τα βασικά σημεία τής κάθε Ψυχολογίας τού Βάθους (γνωστών με ονόματα: Ψυχανάλυση, Ατομική Ψυχολογία, Αναλυτική Ψυχολογία και Υπαρξιακή Ανάλυση ή Λογοθεραπεία). Αυτή η τελευταία, σχετικά άγνωστη, αφορά στη θεωρία τού V. Frankl, στον οποίο, ειδικά- ως συνειδητού χριστιανού ψυχιάτρου- εστιάζει, κυρίως, ο κ. Κρασανάκης και κομίζει τα κύρια σημεία αυτής, που πλησιάζουν πολύ τις θεολογικές θεωρίες για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του.
Η ψυχοθεραπεία, κατά Frankl, επιδιώκει την ψυχολογική θεραπεία και στήριξη και η θρησκεία τη σωτηρία τής ψυχής, όμως ο ψυχίατρος που επιδιώκει τη θεραπεία τής ψυχής μπορεί, έμμεσα, να φθάσει στη σωτηρία της, αν, βέβαια, είναι και συνειδητά πιστός χριστιανός. Γιατί ο πιστός ιατρός στο πρόσωπο τού αρρώστου δεν βλέπει ένα σώμα που πάσχει, αλλά μια ψυχή που υποφέρει.
Την εισήγηση- πραγματεία του αυτήν ο κ. Κρασανάκης κλείνει με έναν δεκάλογο προσωπικών πρακτικών συμβουλών προς τους ιερείς εξομολόγους των προαναφερθεισών δύο Μητροπόλεων τής Κρήτης, ενώ στο τέλος τού βιβλίου παραθέτει και την «Ακολουθία των εξομολογουμένων».
Οι εικόνες που κοσμούν το βιβλίο είναι λίγες μεν, αλλά προσεκτικά επιλεγμένες, συμβατές και σε απόλυτη σχέση ευρισκόμενες προς το θέμα (όπως: η Μετάνοια τού Πέτρου, οι φωτογραφίες των τεσσάρων τιτάνων τής Ψυχανάλυσης, η γνωστή εικόνα τού πνευματικό με τον εξομολογούμενο, του Δαβίδ με τον περίφημο Ψαλμό τής Μετανοίας κ.λπ).  
Την εγκυρότητα τού βιβλίου εγγυώνται η θερμουργός πίστη τού συγγραφέα στην Εκκλησία και το επίγειο έργο της και ο κατ’ επίγνωσιν ένθεος ιεραποστολικός ζήλος του. Ο λόγος του απλός, παρότι ακραιφνώς επιστημονικός, πηγάζει από το περίσσευμα και τον ιερό ενθουσιασμό τής φλεγόμενης καρδιάς του και επιτυγχάνει να αναθερμάνει τις ψυχές των αναγνωστών του και να δονήσει τις πιο ευαίσθητες χορδές τής καρδιάς τους, δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτόν, τις αναγκαίες ψυχολογικές προϋποθέσεις και υποδομές, ώστε τα γραφόμενά του να καταστούν μόνιμο βίωμα αυτών.
Για άλλη μια φορά συγχαίρουμε και θερμά ευχαριστούμε τον εκλεκτό φίλο συγγραφέα κ. Γεώργιο Ε. Κρασανάκη και του ευχόμαστε να έχει δύναμη, για να συνεχίζει τη γόνιμη και δημιουργική δραστηριότητά του στον χώρο τής Εκκλησίας και της Επιστήμης, όπου η μέχρι σήμερα συμβολή του είναι και ουσιαστική και μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: