ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ: «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»



ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ

                        «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
               (Μια εκπληκτική παράσταση από τους μαθητές τού 1ου Γυμνασίου)


     Αληθινή έκπληξη στάθηκε για όσους γονείς, φίλους, καθηγητές και μαθητές παρακολούθησαν τη σπαρταριστή και γεμάτη κοινωνικά μηνύματα σάτιρα τού νομπελίστα λογοτέχνη Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω» (1974), από τη Θεατρική Ομάδα τού 1ου Γυμνασίου, την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, στην εσωτερική αυλή τού Σχολείου. Μια θεατρική σάτιρα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, καθώς είναι εμπνευσμένη από την απελπισία τού καταναλωτικού κοινού μπροστά στις παράλογες αυξήσεις τής αγοράς και την οικονομική κρίση.
     Πολύ έξυπνη, λοιπόν, η επιλογή του έργου, ενώ άξια συγχαρητηρίων είναι και η ερμηνεία των μαθητών, που έπαιξαν κυριολεκτικά συνεπαρμένοι σαν επαγγελματίες ηθοποιοί! Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα τού 1ου Γυμνασίου χρόνια τώρα ανανεώνεται από νέα ταλέντα και παρουσιάζει συστηματικά σοβαρές θεατρικές επιτυχίες γνωστών θεατρικών συγγραφέων, με έργα παιδαγωγικού και κοινωνικού βάθους, που μεταφέρουν με τη σειρά τους στα παιδιά εμπειρίες ζωής, τα ωριμάζουν πνευματικά και τα εισάγουν στη ζωή και τα προβλήματά της.
      Κεντρικός πυρήνας στον χώρο αυτόν τού θεάτρου η φιλόλογος Καθηγήτρια τού σχολείου κ. Ειρήνη Παπατριανταφύλλου, που με αληθινό μεράκι, έμπνευση και ευαισθησία τα τελευταία χρόνια ασχολείται, εμψυχώνει και καθοδηγεί τα παιδιά στη μύηση και καλλιέργεια των δυνατοτήτων τους στον σπουδαίο αυτόν χώρο τής θεατρικής τέχνης και της ζωής, γιατί άσκηση και στάση ζωής είναι, ασφαλώς, και το θεατρικό παιγνίδι. Με τη στάση της αυτήν η συνάδελφος- αλλά και το επιτελείο Καθηγητών που την πλαισίωσε- απέδειξαν περίτρανα ότι οι Καθηγητές στέκονται πάνω από τα σοβαρά προβλήματα των ημερών μας, προσφέροντας γενναιόδωρα από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους ως αληθινοί λειτουργοί και μυσταγωγοί τής Παιδείας τού Έθνους.
    Ο Ντάριο Φο (24 Μαρτίου 1926- ) είναι Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, συνθέτης και θεατρικός σκηνοθέτης. Το 1997 πήρε βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Στα έργα του έχει ασκήσει κριτική, μεταξύ άλλων, στην πολιτική τής Καθολικής Εκκλησίας, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά και το Μεσανατολικό. Έργα του: Μίστερ Μπούφο (1969), Η Ιστορία μιας Τίγρης κι Άλλες Ιστορίες (1978), Η Όπερα τού Ζητιάνου (1981), Μια Μάνα (1982) κ.ά.
      Το έργο του «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω» είναι απόρροια των κινημάτων διαμαρτυρίας τής δεκαετίας τού ’70, με την προηγούμενη (γνωστή και ως πετρελαϊκή) κρίση. Είναι μια κωμωδία εμπνευσμένη από την απελπισία τού καταναλωτικού κοινού μπροστά στις παράλογες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τής αγοράς, την οικονομική κρίση και την επανάσταση των απλών ανθρώπων, των εργατών, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει πια στο απροχώρητο, όταν μαζικές απολύσεις ή μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν γίνει καθημερινές, η ζωή έχει καταστεί δυσκολότερη από ποτέ, και εκ των πραγμάτων αναγκάζονται ο ένας μετά τον άλλο οι ήρωες τού έργου να υψώσουν το ανάστημά τους και φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην μελανή κατάσταση που ολοζώντανη διαγράφεται μπροστά τους. Πρόκειται για μια φάρσα για το κίνημα αυτοδιαχείρισης, όπου γυναίκες (και άντρες) παίρνουν ό,τι θέλουν από την αγορά, πληρώνοντας μόνο ό,τι μπορούν.
      Το έργο έχει παιχτεί και παίζεται συνεχώς από θιάσους σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ένα έργο εντυπωσιακό για τους ευφυέστατους διαλόγους, την ευρηματικότητα και την καταπληκτική επικαιρότητά του και γι’ αυτό και η λαμπερή, όπως ήδη σημειώσαμε, θητεία του στην πανελλήνια θεατρική σκηνή. Σήμερα- ύστερα και από την εξαιρετικά πετυχημένη διασκευή τής εμψυχώτριας Καθηγήτριας αλλά και αυτών των ίδιων των παιδιών τού 1ου Γυμνασίου, που καθημερινά ζουν κάτω από τον ορυμαγδό των ειδησεογραφικών καναλιών την αιχμηρότητα των προβλημάτων- σήμερα, λέγω, το συγκεκριμένο έργο ξαναπαρουσιάζεται περισσότερο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά.
      Η πολυμελής θεατρική ομάδα των παιδιών τού 1ου Γυμνασίου ευτύχησε να δουλέψει με ένα εξαιρετικό κείμενο, πολύ δυνατό, έξυπνο και ζωντανό. Τα παιδιά φάνηκε ότι αγάπησαν το έργο βαθιά και του έδωσαν ζωή από τη ζωή τους, πνοή και συναισθήματα από το συναισθήματά τους. Το έκαναν κυριολεκτικά να μιλήσει. Κάθε ηθοποιός είναι μια προσωπικότητα με τις εμπειρίες του και τα βιώματά του. Κάθε ρόλος φανερώνει ένα κομμάτι τού εαυτού μας, ξεκλειδώνει πράγματα από την ψυχή μας και τα φέρνει έξω στο φως. Και αυτό έκαναν και τα παιδιά μας που μετείχαν «ψυχή τε και σώματι» στα διαδραματιζόμενα, με μια σωστή όσο και εντυπωσιακά περίπλοκη και ρεαλιστική ανασύνταξη μέσα στον σκηνικό
χώρο, μέσα από σόλο, ντουέτα, τρίο και ομαδικά μέρη σε μιαν αδιάκοπη διαδοχή κίνησης και ακινησίας, που μαζί με τα πλούσια σκηνικά, θύμιζε μιαν εξακολουθητική ροή οπτικοκινητικής ενέργειας. Το παίξιμο τους ιδιαίτερα τεχνικό, χαριτωμένο, με έντονα παιγνιώδη διάθεση, χάρισε στο πολυπληθές κοινό μιαν ιδιαίτερα ευχάριστη και ευφρόσυνη ατμόσφαιρα, για να απολαύσουν, στη συνέχεια τής βραδιάς, και τον πλουσιότατο μπουφέ που ακολούθησε, τη μουσική, τον χορό και την παράλληλη προβολή εικόνων από τις πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και τις εκδρομές τού σχολείου. Όμορφη και συγκινητική νότα και η βράβευση, την ίδια βραδιά, του Επιστάτη κ. Αντώνη Χαροκόπου, για την εικοσιτετραετή- πέραν από τα καθαρά υπηρεσιακά του καθήκοντα- προσφορά του στο σχολείο.
     Αξίζει για την ιστορία στο σημείο αυτό να σημειώσουμε τους μαθητές που συμμετεί


χαν στην παράσταση αυτήν, να τους συγχαρούμε έναν- έναν ξεχωριστά για το ταλέντο τους και να τους ευχηθούμε «καλή συνέχεια» στο Λύκειο, αλλά και τους λοιπούς Καθηγητές που συντέλεσαν στην υλοποίηση αυτής τής όμορφης θεατρικής βραδιάς και βέβαια τον ακούραστο Διευθυντή τού 1ου Γυμνασίου κ. Μανόλη Ζαχαριουδάκη, τον κεντρικό μοχλό και συντονιστή τού όλου Προγράμματος.
Οι μαθητές με τη σειρά εμφάνισής τους είναι:

Γαγάνη Εύα (που παρουσίασε κι ένα εξαιρετικό ταλέντο): Αντωνία α΄
Μανουσογιωργάκη Αγγελική: Μαργαρίτα α΄
Ουρανός Γιάννης (μπράβο, επίσης, Γιάννη, για το ωραίο ταλέντο σου): Τζοβάνι α΄
Δρακάκη Πηνελόπη, Παπαδοπούλου Σοφία, Νικηφόρου Αγάπη: Αστυνομικοί
Γαβαλά Μαρία, Κουτσιπετσίδου Σπυριδούλα: καραμπινιέροι
Ευαγγελιδάκης Παναγιώτης: Λουίτζι β΄
Ρόμπολα Ασπασία: Αντωνία β΄
Ψυχούλα Ανδριάνα: Μαργαρίτα β΄
Τζανιδάκης Σήφης: Λουίτζι β΄
Παπαδόπουλος Μανόλης: Τζοβάνι β΄

Νικηφόρου Αγάπη, Σπυρλιδάκη Βαγγελιώ, Ουρανού Εύη: Αστυνομικοί
Αλεβυζάκη Ευτυχία, Ποθουλάκη Κατερίνα, Παναγιωτάκη Εύα: Καραμπινιέροι
Μαρκάκη Ειρήνη, Ποθουλάκη Ναταλία, Αγγελάκη Αντωνία, Κυριακάκη Φλώρα: νεκροθάφτες
Αρχοντάκη Ασημίνα: γιαγιά
Και, ακόμα, οι λοιποί καθηγητές που συνέβαλαν στο ανέβασμα τής εν λόγω παράστασης:
Μαρία Μιχάλη: σκηνοθεσία
Αλέξανδρος Τσίντζος: σκηνικά και αφίσα
και Αντώνης Χαροκόπος (επιστάτης): τεχνική υποστήριξη

Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: