*ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ*

*ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ*


           ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Τα άτομα με αναπηρίες της Χώρας μας επωφελούμενα τη μεγάλη ευκαιρία του 2003- Ευρωπαϊκού Έτους Ατόμων με Αναπηρία- καθώς και την πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχουν παρουσιάσει, τον τελευταίο καιρό, εξαιρετική δραστηριότητα και έργο αξιοζήλευτο στην προσπάθεια μιας αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του αναπηρικού ζητήματος, θεωρώντας τα έτη αυτά ως μοναδική ευκαιρία για μια ουσιαστική κοινωνική αλλαγή. Η δραστηριότητα αυτή πολύ περισσότερο έχει παρατηρηθεί στην πόλη μας, το Ρέθυμνο, και αυτό προς τιμή των τοπικών ΑΜΕΑ, αλλά και του Συλλόγου Κωφών Ρεθύμνου, που και τα δυο αυτά αδελφά σωματεία, τον χρόνο αυτόν, εγκαινίασαν μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων τοπικού, όσο και πανελλήνιου ακόμα και διεθνούς βεληνεκούς. Στην πρωτοπορία αυτήν, που τιμά ιδιαίτερα και επαινεί το Ρέθυμνο διαβλέπουμε την αγωνία των φορέων του αναπηρικού κινήματος προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων υγιών πολιτικών, κοινωνικών και νομοθετικών δεδομένων για τα άτομα του χώρου τους.
Στα ίδια αυτά πλαίσια Ελλάδα και Κύπρος ένωσαν τις φωνές τους εγκαινιάζοντας μία σειρά συναδελφώσεων και κοινών αγώνων. Η συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Γ. Βαρδακαστάνη, προέδρου της ΕΣΑΕΑ, και Μίκη Φλωρέντζα, Προέδρου της Κ.Υ.ΣΟ.Α, στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή το βράδυ, στην αίθουσα του Ωδείου, έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστικότερη συνεργασία των δύο εθνικών αναπηρικών κινημάτων και για τη διαμόρφωση, στη συνέχεια, κοινής ατζέντας όλων των θεμάτων που τα απασχολούν. Με κοινή τους απόφαση, την Παρασκευή το βράδυ, οι δυο αντιπροσωπείες αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους προς πάσα κατεύθυνση, στην προσπάθειά τους να καταστήσουν την αναπηρία βασικό θέμα του δημόσιου βίου Ελλάδας και Κύπρου.  
Την τελετή έναρξης των εργασιών της Α΄ Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας- Κύπρου, στο Ρέθυμνο, κήρυξε ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Β. Κοντογιανόπουλος, με βασικούς ομιλητές τους Προέδρους της ΕΣΑΕΑ και της ΚΥΣΟΑ, κ.κ. Βαρδακαστάνη και Φλωρέντζα. Στην ίδια εκδήλωση, ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τα ΑΜΕΑ Ρεθύμνου ήταν η δεσμευτική απάντηση του κ. Υφυπουργού- σε ερώτημα ευθέως τεθέν από τον Πρόεδρο των τοπικών ΑΜΕΑ κ. Δημ. Τσαχάκη- ότι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Από το Ρέθυμνο η Α΄ Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας –Κύπρου έστειλε το μήνυμα προς τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να προχωρήσουν στη σύναψη μιας διακρατικής συμφωνίας για το θέμα της Αναπηρίας, που θα δίνει σάρκα και οστά στην κοινή προσπάθεια των Ατόμων με Αναπηρία,  προς πραγμάτωση του οράματος ενός καλύτερου αύριο, που δεν θα ωφελήσει μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: