« Κ Α Λ Α Ξ Ε Τ Ε Λ Α »- Ήθος και πρεπιά δίδαξαν τα παιδιά του Πρινέ Ρεθύμνου



« Κ Α Λ Α   Ξ Ε Τ Ε Λ Α »

 Ήθος και πρεπιά δίδαξαν τα παιδιά του Πρινέ Ρεθύμνου 


                    ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
     Ένας δραστήριος σύλλογος του τόπου μας έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πρινέ, Δήμου Νικ. Φωκά. Με ποικιλία εκδηλώσεών του, θεατρικών παραστάσεων, ομιλιών, εκδρομών κ.λπ. προσπαθεί να ψυχαγωγήσει, να διατηρήσει και να μεταφέρει στους νεότερους τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα και τον πολιτισμό του τόπου.


Έτσι, μετά το περυσινό θεατρικό μονόπρακτο στην όμορφη πλατεία των Βεδέρων, ακολούθησε φέτος μια πολύ γενναιότερη θεατρική προσπάθεια, που καίτοι ερασιτεχνική- κρατήθηκε στους ασθενικούς ώμους μικρών παιδιών και νεαρών ερασιτεχνών ηθοποιών, της πρώτης, μόλις, εφηβικής τους ηλικίας- όμως αποδείχτηκε αρκετά επαρκής και ικανή να συγκινήσει τις εκατοντάδες των θεατών, που συνέρευσαν από τα γύρω χωριά του Δήμου Νικ. Φωκά και από το Ρέθυμνο στην όμορφη και δροσόλουστη πλατεία του Δημοτικού Σχολείου Πρινέ.

Η επιτυχία της παράστασης οφείλεται, πιστεύουμε, πρώτα- πρώτα στον έκτακτο ζήλο των νεαρών ηθοποιών, που οι περισσότεροι αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ταλαντούχοι και με εξαιρετικές επιδόσεις στο καλλιτεχνικό αυτό είδος, αλλά και στην ικανότητα του δασκάλου τους Δημ. Μπεμπή, ο οποίος όχι μόνο δίδαξε αλλά και σκηνοθέτησε το έργο και με την προσωπική του συμμετοχή, ως πρωταγωνιστής, ανάμεσα στους νεαρούς ηθοποιούς του, τους βοήθησε γενναιόδωρα, ενθαρρύνοντάς τους να φτάσουν σε αυτό το λαμπρό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ώστε, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή, αν λέγαμε- όπως τόνισε και στο σχετικό προλόγισμά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαν. Γιαννούλης- ότι η θεατρική παράσταση της Τετάρτης οφείλεται προσωπικά στο Δημ. Μπεμπή, του οποίου «σημειωτέον έν παρόδω» οι δραστηριότητες δεν περιορίζονται μόνο στον συγκεκριμένο χώρο του θεάτρου, αλλά επεκτείνονται και παραπέρα και σε άλλους τομείς της καλλιτεχνικής ζωής, αφού- πρωτοχορευτής ο ίδιος του Ομίλου Βρακοφόρων- είναι ο δάσκαλος των «Κρητικών Χορών» στο χωριό του, τον Πρινέ, με εξαιρετικά θεαματικά αποτελέσματα τόσο στα πολύ μικρά όσο και στα μεγαλύτερα παιδιά.

Δεύτερος συντελεστής επιτυχίας της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης είναι, νομίζω, ο υπερδραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαν. Γιαννούλης, γεωπόνος, τον οποίο, κάθε φορά, οι τοπικοί φορείς συντρέχουν επαρκώς, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές, σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, δραστηριότητές του. η τοπική Εκκλησία με τον π. Δημ. Μπεμπή, ο Δήμος και ο Δήμαρχος Νικ. Φωκά, ο Όμιλος Βρακοφόρων και πολλοί άλλοι φορείς του τόπου, όπως συνέβη και στην παρουσιαζόμενη με το σημείωμά μας αυτό τελευταία εκδήλωσή του.

Τρίτος και τελευταίος παράγων επιτυχίας της προχτεσινής θεατρικής παράστασης ήταν, ασφαλώς, και το είδος του θεατρικού έργου, που βοήθησε και διευκόλυνε σημαντικά τα παιδιά στην απόδοσή του. Πρόκειται για το γνωστό έργο «Καλά Ξέτελα» του δασκάλου Ν. Ορφανού, που έχει παιχτεί επανειλημμένα στην πόλη μας και από μεγαλύτερους θιάσους, ενηλίκων καλλιτεχνών και πάντα με εξαιρετική επιτυχία. Τα παιδιά φάνηκαν πολύ καλοί γνώστες των ηθών και των παραδόσεων του τόπου αλλά και της γλώσσας μας, τα οποία απέδωσαν με τόσο βιωματικό τρόπο και σαφήνεια που εξέπληξε τους πάντες. Ιδιαίτερα, από τα παιδιά πρωταγωνιστές, η Μαριγώ (Αιμ. Μπεμπή), ο Μάρκος (Σταύρος Πατεράκης), η Λαμπρινή (Ευαγγελία Λαρίου), η Αργυρώ (Ελένη Μπερνιδάκη) και ιδιαίτερα ο Ανεμογιακουμής (Γιώργος Λελεδάκης)- με τις πραγματικά ακροβατικές δυνατότητές του στο σανίδι- εξέπεμψαν φως και φανέρωσαν το πλουσιότατο καλλιτεχνικό τους διαμέτρημα. Ερμήνευσαν τους ρόλους τους με ξεχωριστή χάρη, ευαισθησία, χιούμορ και φυσικότητα, καταθέτοντας ενώπιον του κοινού, συχνά, εκπληκτικές και εντυπωσιακές ικανότητες. Όλα κύλησαν όμορφα, καθαρά, παραμυθένια, όπως σε ένα καλοκουρτισμένο παιγνίδι. Ό, τι πιο δύσκολο στο έργο- τη σεμνότητα του ήθους και της «εμιλιάς» των παλιών Κρητικών, που σήμερα έχει εκλείψει από τις σχέσεις μας- τα παιδιά μπόρεσαν να τα αναστήσουν με εξαιρετική επιτυχία, κάτι που αμφιβάλλω αν θα το κατάφερναν στον ίδιο βαθμό και με την ίδια φυσικότητα παιδιά της πόλης, εμποτισμένα με τη σύγχρονη και συχνά χυδαία, αντίληψη της ζωής. Παρηγοριά για όλους εμάς η επιβεβαίωση ότι τα παιδιά αυτά του γειτονικού ημιαστικού Πρινέ δεν κατάφερε ακόμα να τα πνίξει και να τα αλλοτριώσει η θάλασσα της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και συνεχίζουν να επιπλέουν και να επιζούν έχοντας ως σημαία και λάβαρό τους ιερό τα ιδανικά και τις αξίες τις κληροδοτημένες από τους προγόνους, την ανθρωπιά και την πρεπιά και τση καρδιάς το πλούτος. Τα παιδιά αυτά συνεχίζουν να πίνουν από το νερό το γάργαρο, το αθάνατο, που πότισε και εξέθρεψε τις ρίζες του λαού μας. Τους απευθύνω, γι’ αυτό, ένα μεγάλο και γενναίο μπράβο, γιατί πραγματικά το αξίζουν!!

Το έργο «Καλά Ξέτελα» είναι μια Κρητική ηθογραφία που παρουσιάζει ανάγλυφα και με ολοζώντανα χρώματα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου, την ψυχοσύνθεση, τη γλώσσα και σε όλο το διαμέτρημά της τη λεβεντιά του κρητικού λαού.
       Το έργο εξελίσσεται σε τρεις Πράξεις:

Η πρώτη διαδραματίζεται στο χειμαδιό του Αρχοντογιάννη, στην κουρά των προβάτων, όπου εκεί πλέκεται το ειδύλλιο του Μάρκου με την κόρη τού Αρχοντογιάννη, τη Λαμπρινή. Η δεύτερη στο σπίτι του Αρχοντογιάννη και της Μαριγώς, όπου όλοι έχουν μαζευτεί για το ξάσιμο των μαλλιών. Εκεί ολοκληρώνεται το ειδύλλιο και γίνεται ο γάμος. Η τρίτη εκτυλίσσεται στο σπίτι, πια, του Μάρκου και της Λαμπρινής, όπου γίνεται ο αντίγαμος. Ο αντίγαμος ή αντιχαρά γινόταν δεκαπέντε μέρες υστερότερα από το γάμο, όταν οι νιόπαντροι, με φορτωμένο το μουλάρι τους κανίσκια, πηγαίνουν στο σπίτι του αφέντη της νύφης, για πρώτη φορά από τότε που παντρευτήκανε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: