ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ - «Β Α Τ Ρ Α Χ Ο Ι» (Μια εκπληκτική παράσταση από τους μαθητές τού 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου)



ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ

«Β Α Τ Ρ Α Χ Ο Ι»
(Μια εκπληκτική παράσταση από τους μαθητές τού 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου)

     ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
            www.ret-anadromes.blogspot.com

Αληθινή έκπληξη στάθηκε για όσους γονείς, φίλους, καθηγητές και μαθητές παρακολούθησαν τη σπαρταριστή και γεμάτη κοινωνικά μηνύματα κωμωδία τού Αριστοφάνη «Βάτραχοι», από τη Θεατρική Ομάδα τού 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, στην εσωτερική αυλή τού Σχολείου.
Η υπόθεση τού έργου έχει ως εξής: Ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Μαζί του παίρνει τον δούλο του, τον Ξανθία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θεός και δούλος θα αλλάξουν αρκετές φορές ρόλους, για να αποφύγουν κακοτοπιές, που όλες οδηγούν σε κωμικές παρεξηγήσεις. Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για τον θρόνο τής τραγωδίας στον Άδη. Ο Διόνυσος, θεός τού θεάτρου, ορίζεται ως κριτής. Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση τού Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να επαναφέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.

Η κωμωδία παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στα Λήναια το 405 π.Χ και απέσπασε τα πρωτεία (το πρώτο, δηλαδή, βραβείο). Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, οι «Βάτραχοι» αποτελούν και μία πρώτη «άτυπη» φιλολογική κριτική, εξαιτίας της ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δύο τραγικών, που μεταφέρει στους θεατές πλούσια γραμματολογικά και κειμενικά στοιχεία από το αρχαίο θέατρο.
Πολύ έξυπνη η επιλογή τού έργου, ενώ άξια συγχαρητηρίων είναι και η ερμηνεία των μαθητών που έπαιξαν κυριολεκτικά συνεπαρμένοι σαν αληθινοί επαγγελματίες ηθοποιοί! Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα τού 1ου Γυμνασίου χρόνια τώρα ανανεώνεται από νέα ταλέντα και παρουσιάζει συστηματικά σοβαρές επιτυχίες γνωστών θεατρικών συγγραφέων, με έργα παιδαγωγικού και κοινωνικού βάθους, από τη σύγχρονη ή την αρχαία εποχή, που μεταφέρουν με τη σειρά τους στα παιδιά εμπειρίες ζωής, τα ωριμάζουν πνευματικά και τα εισάγουν στη ζωή και τα προβλήματά της.
Η πολυμελής θεατρική ομάδα των παιδιών τού 1ου Γυμνασίου ευτύχησε να δουλέψει με ένα εξαιρετικό κείμενο τού κορυφαίου κωμωδιογράφου τής αρχαιότητας, πολύ δυνατό, έξυπνο και ζωντανό. Τα παιδιά φάνηκε ότι αγάπησαν το έργο βαθιά και του έδωσαν ζωή από τη ζωή τους, πνοή και συναισθήματα από το συναισθήματά τους. Το έκαναν κυριολεκτικά να μιλήσει. Κάθε ηθοποιός είναι μια προσωπικότητα με τις εμπειρίες του και τα βιώματά του. Κάθε ρόλος φανερώνει ένα κομμάτι τού εαυτού μας, ξεκλειδώνει πράγματα από την ψυχή μας και τα φέρνει έξω στο φως. Και αυτό έκαναν και τα παιδιά που μετείχαν «ψυχή τε και σώματι» στα διαδραματιζόμενα, με μια σωστή όσο και εντυπωσιακά περίπλοκη και ρεαλιστική ανασύνταξη μέσα στον σκηνικό χώρο, μέσα από σόλο, ντουέτα, τρίο και ομαδικά μέρη σε μίαν αδιάκοπη διαδοχή κίνησης και ακινησίας, που μαζί με τα πλούσια σκηνικά, θύμιζε μιαν εξακολουθητική ροή οπτικοκινητικής ενέργειας. Το παίξιμο τους ιδιαίτερα τεχνικό, χαριτωμένο, με έντονα παιγνιώδη διάθεση, χάρισε στο πολυπληθές κοινό μιαν ιδιαίτερα ευχάριστη και ευφρόσυνη ατμόσφαιρα, για να απολαύσει, στη συνέχεια τής βραδιάς, και τον πλουσιότατο μπουφέ που ακολούθησε για τον αποχαιρετισμό των παιδιών τής Γ΄ Τάξης, τη μουσική, τον χορό και την παράλληλη προβολή εικόνων από τις πολλές όμορφες  και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και τού σχολείου.
Κεντρικός πυρήνας στον χώρο αυτόν τού θεάτρου η φιλόλογος Καθηγήτρια τού σχολείου κ. Ειρήνη Παπατριανταφύλλου, που με αληθινό μεράκι, έμπνευση και ευαισθησία τα τελευταία χρόνια ασχολείται, εμψυχώνει και καθοδηγεί τα παιδιά στη μύησή και καλλιέργεια των δυνατοτήτων τους στον σπουδαίο αυτόν χώρο τής θεατρικής τέχνης και της ζωής, γιατί άσκηση και στάση ζωής είναι, ασφαλώς, και το θεατρικό παιγνίδι. Με τη στάση της αυτήν η συνάδελφος- αλλά και το επιτελείο Καθηγητών που την πλαισίωσε- απέδειξαν περίτρανα ότι οι Καθηγητές στέκονται πάνω από τα σοβαρά προβλήματα των ημερών μας, προσφέροντας γενναιόδωρα από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους ως αληθινοί λειτουργοί και μυσταγωγοί τής Παιδείας τού Έθνους.
Αξίζει για την ιστορία στο σημείο αυτό να σημειώσουμε τους μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση αυτήν, να τους συγχαρούμε έναν- έναν ξεχωριστά για το ταλέντο τους και να τους ευχηθούμε «καλή συνέχεια» στο Λύκειο, αλλά και τους λοιπούς Καθηγητές που συντέλεσαν στην υλοποίηση αυτής τής όμορφης θεατρικής βραδιάς και βέβαια τον ακούραστο Διευθυντή τού 1ου Γυμνασίου κ. Μανόλη Ζαχαριουδάκη, τον κεντρικό μοχλό υποκινητή και συντονιστή τού όλου Προγράμματος.

Οι μαθητές, λοιπόν, με τη σειρά εμφάνισής τους είναι:
Παρουσιάστριες: Στυλιανή Τζανακάκη, Νεφέλη Γαλεράκη- Στεργίου
Ξανθίας: Σήφης Τζανιδάκης (που εντυπωσίασε το κοινό με το εξαιρετικό ταλέντο του)
Θεός Διόνυσος: Μαρία Αλεβυζάκη (μπράβο, επίσης, Μαρία, για το εντυπωσιακό ταλέντο σου)
Ηρακλής: Εμμανουήλ Νεοφώτιστος
Χάροντας: Ναταλία Ποθουλάκη
Χορός Βατράχων: Μαρία Αποστολάκη, Νεφέλη Γαλεράκη- Στεργίου, Χριστίνα Γεωργαλή, Χαρά Γραμματοπούλου, Δάφνη Δαράκη, Αικατερίνη Κλαψινάκη, Στυλιανή Λιμπιτάκη
Χορός Μυστών: Ανθή Μαμαγκάκη (Κορυφαία), Χαρά Γραμματοπούλου, Αικατερίνη Κλαψινάκη
Αιακός: Εμμανουήλ Σιαδαρέσης
Δούλες: Θάλεια Φωτάκη, Μαρία Σταυρουλάκη, Μαρία Αποστολάκη, Κωνσταντίνα Μακρυμανωλάκη
Ξενοδόχες: Δάφνη Δαράκη, Ιοκάστη Γάσπαρη, Ανδρονίκη Γερανιωτάκη, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη
Πλανόδιοι μικροπωλητές: Νεφέλη Γαλεράκη- Στεργίου, Στυλιανή Τζανακάκη
Ευριπίδης: Εύα Γαγάνη
Αισχύλος: Εύη Ουρανού
Πλούτωνας: Ελένη Τρουλινού
Και, τέλος, οι λοιποί καθηγητές που συνέβαλαν στο ανέβασμα τής προχθεσινής παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Παπατριανταφύλλου, Μαρία Μιχάλη
Σκηνικά – κουστούμια: Αλέξανδρος Τσίντζος
Μουσική: Αικατερίνη Ψυχαράκη
Τεχνική υποστήριξη: Αντώνης Χαροκόπος

Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους!!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: