Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΜΠΗΣ  & ΣΦΑΚΙΩΝ
ΕΝΟΡΙΑ  ΜΕΛΑΜΠΩΝ 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η.
 
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην παρουσίαση του βιβλίου του Εφημερίου της Ενορίας μας,
Πρωτ/τέρου Ευαγγ. Τσουρδαλάκη,  που  τιτλοφορείται:
«Οι Άγιοι Τέσσερις Νεομάρτυρες,
Γεώργιος, Αγγελής, Μανουήλ και Νικόλαος
οι εκ Μελάμπων και εν Ρεθύμνη μαρτυρήσαντες»
Η παρουσίαση θα γίνει  στις Μέλαμπες- τη γενέτειρα των Αγίων-την Κυριακή  30 Αυγούστου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ.
Το βιβλίο θα προλογίσει ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Νικ. Ξεξάκης και θα παρουσιάσουν οι: κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης συντ. φιλόλογος – θεολόγος - συγγραφέας και κ. Ζήνων Ζαννέτος, πρώην Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο πρώην Σχολικός Σύμβουλος Π/θμιας Εκπ/σης κ. Δημοσθ. Παπαδομιχελάκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.
Θα προηγηθεί Ακολουθία του Εσπερινού, στις 6 μ.μ., εις το Παρεκκλήσιο των Αγίων, στον χώρο όπου βρισκόταν το σπίτι ενός των Μαρτύρων, του Γεωργίου.
  
Από την Ενορία Μελάμπων.

ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ - ΆΣΜΑΤΑ ΛΑΪΚΑ ΚΡΗΤΩΝ Ή ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΕΩΣ ΠΟΙΚΙΛΗΣ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ

ΆΣΜΑΤΑ ΛΑΪΚΑ ΚΡΗΤΩΝ  Ή  ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΕΩΣ ΠΟΙΚΙΛΗΣ
(Τόμ. Α΄- Β΄ Μέρος)
[Εκδόσεις: ΓΑΚ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ- «Κασιμάτης Α.Ε.», Χανιά 2013, σχ. 8ο (20Χ14), σσ. 655]

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, αυτή η κιβωτός τής Κρητικής Ιστορίας, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα πνευματικά καθιδρύματα τής Χώρας, διαφυλάσσει επιμελώς και σταθερά μεταδίδει σε κάθε ενδιαφερόμενο την κραυγάζουσα σιωπή τού παρελθόντος. Με τα λόγια του αυτά ο κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος τού Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, μάς διαγράφει το στίγμα τής ευεργετικής παρουσίας τού Ιστορικού Αρχείου στον χώρο τής Κρητικής Λαογραφικής Επιστήμης, παρουσιάζοντάς μας την τελευταία λαμπρή έκδοση τού Αρχείου κάτω από τη δική του προσωπική φροντίδα και επιμέλεια. Ο λόγος για τη συνέχιση τής φωτομηχανικής ανατύπωσης τής χειρόγραφης συλλογής τού σπουδαίου Ρεθυμνίου λαογράφου και συλλογέα Παύλου Βλαστού τού Κρητός, του γνωστού και ως Πατέρα τής Κρητικής Λαογραφίας.
Χαιρόμαστε για τις επανειλημμένες παρουσιάσεις, εκδόσεων πάντα του ως άνω φίλου Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τον τελευταίο καιρό. Παρουσιάσαμε, ήδη, την «Κρητικοπούλα» τού Χατζή- Μιχάλη Γιάνναρη, το δράμα «Λάμπρω, Τραγωδία εις πράξεις πέντε», της Αντωνούσας Ι. Καμπουροπούλας, το «Βουκολικόν» τού Παύλου Βλαστού, τα «Θούρια στην Κρήτη τού 19ου αι.» και από τα «Άσματα Λαϊκά Κρητών ή Συλλογή Κρητικής Ποιήσεως Ποικίλης» το Α΄ Μέρος, του Α΄ τόμου, για να έχουμε σήμερα τη χαρά να παρουσιάσουμε- αυτού τού τελευταίου βιβλίου τού Π. Βλαστού- και το παρόν Β΄ Μέρος τού ίδιου τόμου. Και να σημειωθεί ότι απαξάπαντα τα παραπάνω [έξι (06), στον αριθμό] βιβλία αποτελούν περισπούδαστες εκδόσεις μόνο των ετών 2012- 2013. Πρόκειται, ασφαλώς, για έναν αξιόλογο άνεμο αναδημιουργίας που πνέει τον τελευταίο καιρό στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, κάτω από τη στιβαρή και δημιουργική παρουσία τού φίλου Προϊσταμένου του κ. Κωνσταντίνου Φουρναράκη, ο οποίος έχει τάξει σκοπό τής ζωής του να γίνει, κατά το δυνατόν, πραγματικότητα η καταγεγραμμένη βούληση τού δωρητή τού αρχείου- συλλογής «Παύλου Βλαστού», ο οποίος, μεταξύ άλλων, στη συμβολαιογραφική πράξη του, ορίζει ότι το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης οφείλει «να θέσει ως σκοπόν του την δημοσίευσιν, εν καιρώ, τμηματικώς ή ολικώς, του δημοσιευσίμου υλικού» από το έργο «του Ρεθυμνίου Παύλου Βλαστού». Και ο κ. Φουρναράκης βεβαιώνει, επί του προκειμένου, ότι η εν λόγω έκδοση θα συνεχιστεί και θα υλοποιηθεί- με τη σύμφωνη γνώμη και της Εφορείας των ΓΑΚ- τμηματικά, λόγω τού μεγάλου όγκου τού υλικού, ευελπιστεί δε και στην παρακίνηση, από τις πρώτες, κιόλας, αυτές δημοσιεύσεις, γενναιόδωρων Κρητών ευπατριδών, οι οποίοι και θα συμβάλουν με τις χορηγίες τους στη δημοσιοποίηση και δημοσίευση και των επόμενων τόμων τής Συλλογής τού Π. Βλαστού.
Να σημειώσουμε, με την ευκαιρία αυτήν, ότι η πραγματικά απέραντη λαογραφική συλλογή τού Π. Βλαστού, που διαλαμβάνει 93 χειρόγραφους τόμους (με λαϊκά τραγούδια, παραμύθια, παροιμίες κ.λπ.), θησαυρίζεται σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Χανιά), στο οποίο δωρήθηκε το έτος 1963 από τους κληρονόμους του και, έκτοτε, από τον χώρο αυτόν, είναι διαθέσιμη σε ερευνητές και ενδιαφερομένους. Τελευταία έχει αρχίσει να ψηφιοποιείται σε μικροφίλμς, προκειμένου να διατηρηθεί καλύτερα και να γίνει περισσότερο προσιτή και πρόσβαση στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
Και το παρόν Β Μέρος, του Α΄ τόμου, των «Ασμάτων Λαϊκών» τού Π. Βλαστού, που παρουσιάζουμε με το σημείωμά μας αυτό, έγινε με τη μέθοδο τής φωτομηχανικής ανατύπωσης των αυτογράφων τού Αρχείου τού Παύλου Βλαστού. Με τον τρόπο αυτόν η Συλλογή έρχεται στο φως όπως ακριβώς βγήκε από το χέρι τού συλλογέα της, πράγμα στο οποίο συναινεί και γενναιόδωρα συμβάλλει και συμβοηθεί και η καλλιγραφική δεινότητα, επάρκεια και καθαρότητα των χειρογράφων τού Βλαστού.
Στο παρόν Β΄ Μέρος των «Κρητικών Λαϊκών Ασμάτων» περιέχονται- και τούτο όλως επιγραφικά- προς γνώσιν των ενδιαφερομένων: Άσματα Ποιμενικά, Ερωτικά, Κλέφτικα, του Χάρωνος κ.λπ. και ορισμένα άλλα, που δεν απαντιούνται στην ταξινόμηση των δημοτικών τραγουδιών που κάνουν άλλες συλλογές, όπως τραγούδια τής ζωοκλοπής, ζωολογικά, Βρικολάκων Καταχανάδων), τής φυλακής κ.λπ.
Ο κ. Φουρναράκης, πέραν τής φιλόπονης και διαφερόντως φροντισμένης Επιμέλειας που είχε στο παρουσιαζόμενο έργο, προχωρεί, έτι περαιτέρω, στα «Επιλεγόμενά» του, και σε μια βαθύτερη αναζήτηση τού τρόπου ταξινόμησης και καταχώρισης των δημοτικών τραγουδιών υπό των διαφόρων Συλλογέων, καθώς και σε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη των ριζίτικων, λεγομένων, τραγουδιών τής Δυτικής Κρήτης. Σε ουσιώδη, περαιτέρω, και περιεκτική αποστροφή στα «Επιλεγόμενά» του, ο Επιμελητής σημειώνει χαρακτηριστικά (και μας ενδιαφέρει όλους) ότι η μελέτη τής Ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού θα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την κλίμακα των αξιών τής κοινωνίας μας και να αναθεωρήσουμε οτιδήποτε σαθρό μάς οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση. Το υγιές και ζωντανό κομμάτι τής παράδοσης συνυφαίνεται με το παρόν και γίνεται οδηγός στα άγνωστα μονοπάτια τού μέλλοντος. Μετά τη διάψευση των ελπίδων που είχαμε εναποθέσει στη δύναμη τής τεχνολογίας και των αγορών, είναι καιρός να επανεκτιμήσουμε, πέρα από την αξία τού χρήματος, και τις θεμελιώδεις αξίες που συγκρότησαν την κοινωνία μας, την αλληλεγγύη, την ελευθερία, την ανθρωπιά.
Στην παρούσα έκδοση καταγράφεται και μια, ακόμα, πρωτοτυπία, διά της αποτύπωσης τής συνεισφοράς όλων εκείνων των απλών ανθρώπων που υπαγόρευσαν στον Βλαστό ή τραγούδησαν τα καταγεγραμμένα κείμενα. Για τα πρόσωπα αυτά ο Επιμελητής τού τόμου κ. Φουρναράκης- με τη γενναιόδωρη συμβολή και της κ. Μαίρης Αγάθου- συνέταξε, στο τέλος τού τόμου, ευρετήριο με τα ονόματα των «υπαγορευτών» (άλλως των πληροφορητών) και των πηγών τής Συλλογής τού Βλαστού. Ξεχωρίζουμε, εν μέσω αυτών, το όνομα τής Μαρίας Βλαστού, τής συζύγου τού συλλογέα, τα τραγούδια τής οποίας απηχούν ένα μέρος από τη λαϊκή ποίηση των μουσουλμάνων τής Κρήτης.
Εντυπωσιακό, τέλος, συμπέρασμα για την ύπαρξη στην Κρήτη λαϊκού θεάτρου και τη διεξαγωγή, κατά τα χρόνια τής Τουρκοκρατίας, σύντομων λαϊκών θεατρικών δρωμένων, αποτελούν τρία αξιόλογα τεκμήρια από τη συλλογή αυτήν τού Π. Βλαστού: α) «Η γραία ερωτόπληκτος» (σ. χ/φ 898), β) «Οι παραλοησμένες γράδες» (σ. χ/φ 923- 925), γ) «Κωμωδία ανικάνου» (σ. χ/φ 978- 982).   
Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον φίλο Προϊστάμενο τού Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Κων. Φουρναράκη και τους λοιπούς συνεργάτες και συντελεστές τής έκδοσης, τους οποίους βεβαιώνουμε ότι «ντως καλόν ργον εργάσαντο, πειδάν καί τελείωσαν ατό». Τέτοιες προσπάθειες μάς ενθαρρύνουν και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όσο ενδιαφερόμαστε και σκύβουμε πάνω από τις αιώνιες αξίες τής τοπικής μας ιστορίας και του λαϊκού μας πολιτισμού δεν χάθηκαν ακόμα όλα κάτω από τον αδυσώπητο οδοστρωτήρα τού σύγχρονου τεχνοκρατούμενου πολιτισμού και την ισοπεδωτική λαίλαπα τής παγκοσμιοποίησης και του συγκρητισμού.

Ο Μασταμπάς από το τότε μέχρι το σήμερα - Πρακτικά Συνεδρίου (Ρέθυμνο, 14- 15 Ιουνίου 2014)



Ο Μασταμπάς από το τότε
 μέχρι το σήμερα
Πρακτικά Συνεδρίου (Ρέθυμνο, 14- 15 Ιουνίου 2014)
[Εκδοτικές Επιχειρήσεις Καλαϊτζάκης, Ρέθυμνο 2015, σχ. 8ο (24Χ 17), σσ. 182]


   ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Μια ακόμα πολύτιμη ψηφίδα στη μελέτη τής ιστορίας τής πόλης τού Ρεθύμνου αποτελούν από σήμερα τα Πρακτικά τού Συνεδρίου «Ο Μασταμπάς από το τότε μέχρι το σήμερα», που συνδιοργάνωσαν το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα τής Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, με πρωτοβουλία και επιμέλεια τού ακούραστου Διευθυντή τού Σχολείου κ. Νίκου Δερεδάκη, αλλά και τον μόχθο και την άψογη συνεργασία δασκάλων και μαθητών τού Σχολείου.
Προσωπικά θεωρώ ότι το Συνέδριο αυτό αποτελεί, ίσως, μια πανελλήνια πρωτοτυπία και πρωτιά . ξεκινώντας το Σχολείο από ένα απλό, θα το έλεγα, Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κατέληξε, ουσιαστικά, να στήσει και διοργανώσει ένα σοβαρό επιστημονικό Συνέδριο με την παράλληλη, προς τις εργασίες των παιδιών, συμμετοχή πλειάδας επιστημόνων - ερευνητών τής ιστορίας τού τόπου. Όπως, μάλιστα, σχετικά με τα παραπάνω, σημειώνει στον «Πρόλογό» του ο Διευθυντής τού Σχολείου κ. Νίκος Δερεδάκης, το σχολείο απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση μέσω τού Τύπου σε οποιονδήποτε ήθελε να παρουσιάσει εισήγηση στους τομείς τής Ιστορίας, των Μνημείων, της Εκπαίδευσης και του Λαϊκού Πολιτισμού. Παράλληλα, οι μαθητές των ανωτέρων τάξεων τού Σχολείου ανέλαβαν, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, να βρουν παλιούς κατοίκους τού Μασταμπά και να τους πάρουν συνεντεύξεις για την καθημερινή ζωή στο όμορφο προάστιο κατά τα παλιά χρόνια, εργασία με καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα και στόχο των διοργανωτών το σχολείο να ανοίξει την πόρτα τού διάπλατα στην Κοινωνία, της οποίας θεωρούν ότι θα πρέπει να αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι και πρωταρχικό κύτταρο.
Το σχολείο και η κοινωνική πραγματικότητα δεν πρέπει να είναι δυο άσχετοι ή ενάντιοι μεταξύ τους κόσμοι, αλλά, αντίθετα, να αναπτύσσεται ανάμεσά τους μια ελκτική διαλεκτική σχέση . η κοινωνική πραγματικότητα οφείλει να προβληματίζει δημιουργικά το σχολείο  και το σχολείο να φωτίζει, δια μέσου των μαθητών του, την κοινωνική πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτόν αίρεται η στεγανοποίηση τού σχολείου και ξεπερνιέται, σε σημαντικό βαθμό, ο, αναπόφευκτα, συντηρητικός και στατικός του χαρακτήρας. Η προοπτική αυτή επιτυγχάνεται μέσα από ποικίλες δραστηριότητες τού σχολείου- όπως, ακριβώς, συνέβη, και με την παρουσιαζόμενη με το σημείωμά μας αυτό ερευνητική δραστηριότητά του- με τους υψηλούς στόχους προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο που έθεσε το σχολείο και καλλιέργειας τής κοινωνικής και ψυχοπνευματικής ανάπτυξης των μαθητών.
Όσον αφορά στην ιστορία τού εν λόγω Συνεδρίου, δεκαεννιά (19) πρωτότυπες μελέτες ανακοινώθηκαν στο διάστημα από 14 έως 15 Ιουνίου 2014, στο αμφιθέατρο τού Σχολείου και φώτισαν πολλές άγνωστες πτυχές τής ιστορίας τής εν λόγω συνοικίας τού Ρεθύμνου από πολλές και ποικίλες απόψεις (από ιστορική, αρχαιολογική, τοπωνυμική, λαογραφική, οικονομική, εργασιακή, γεωλογική, θρησκευτική και πολιτιστική άποψη). Είναι αλήθεια ότι η ανταπόκριση ενός τόσο μεγάλου αριθμού συνέδρων στην πρόσκληση τού Σχολείου αποτέλεσε μια ξεχωριστή έκπληξη για όλους εμάς, όπως συνέβη, περαιτέρω, και με την αρίστη διοργάνωσή του, αλλά και την σε χρόνο ρεκόρ έκδοση των «Πρακτικών».
Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι με ζήλο και μεράκι ανέλαβαν τη διοργάνωση τού εν λόγω Συνεδρίου και στήριξαν αυτό ηθικά και υλικά και βέβαια στον φίλο Νίκο Δερεδάκη, την ψυχή τής όλης προσπάθειας, που είχε την πρωτοβουλία και επωμίσθηκε την Επιμέλεια των Πρακτικών. Ευχόμαστε το παράδειγμα τού Σχολείου τού Μασταμπά να ακολουθήσουν και άλλα σχολεία άλλων περιοχών- συνοικιών τής πόλης μας. Μια τέτοια καταγραφή, ακόμα και των μικρότερων οικιστικών χώρων, θα αποτελούσε, οπωσδήποτε, γεγονός εξαιρετικής σημασίας, μεγάλη συνεισφορά και ουσιαστική συμβολή στην ιστορία τού Ρεθύμνου.