Μουσικός Καρπός *** 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Πόλη μας


Μουσικός Καρπός

 
1ο   Φεστιβάλ  Φιλαρμονικών  στην Πόλη  μας

Με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνου και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου


         ΚΩΣΤΗΣ  ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

www.ret-anadromes.blogspot.com
        http://historicalcrete.ims.forth.gr



     Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου έχει καταστεί στις μέρες μας αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης μας, που καλείται να εκφράσει τα συναισθήματα και τις χαρές της σε κάθε στιγμή της ζωής της, χαρούμενη, θλιβερή ή δοξαστική. «τραγουδά» τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στις εθνικές επετείους και στις άλλες μεγάλες στιγμές του τόπου, τον Επιτάφιο θρήνο και την Ανάσταση του Χριστού. Άλλες, πάλι, φορές «τραγουδά» στα χωριά μας, πότε, απ’ ό,τι θυμάμαι, στο Χρωμοναστήρι και πότε στο Άδελε, στο Ρουσοσπίτι, στο Ατσιπόπουλο, στην Κράνα, στα Λιβάδια κ.α.

Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου

Το 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Ρέθυμνο αποτελεί μια πρωτοβουλία του «Μουσικού Καρπού» και του Προέδρου του Αντώνη Μαυράκη, μιαν, όντως- όπως και ο ίδιος θα δηλώσει- ευφάνταστη και παράτολμη ιδέα, που αποσκοπεί να μετουσιωθεί σ’ έναν εξαιρετικό για την πόλη μας θεσμό, με εκλεκτούς συνοδοιπόρους στην προσπάθεια αυτήν τις Δημοτικές Φιλαρμονικές Ρεθύμνου και Ηρακλείου κι επιδιώκοντας την, περαιτέρω, επέκταση και σύσφιγξη των δυνάμεών τους, με τη συνεργασία και των άλλων νομών της Κρήτης και την ενεργοποίηση νέων ανθρώπων προς ανάπτυξη και ανάδειξη την κοινωνικής αξίας του πολιτισμού.     Στην προχθεσινή τους συναυλία, 4 Σεπτεμβρίου 2017, στον αύλειο χώρο, κάτω από τη δροσερή αύρα του Παλαιοντολογικού Μουσείου- και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου- το πρώτο Μέρος παρουσίασε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρεθύμνου, με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Στέλιου Αποστολάκη και το δεύτερο η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λεωνίδα Τζωρτζάκη.
    Από την τεσσαρακονταμελή Ορχήστρα της Δημοτικής μας Φιλαρμονικής παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα σε έργα των Μark Williams και Patrick Wilson, που αποκορυφώθηκε με ένα υπέροχο Μουσικό Αφιέρωμα στον μεγάλο Μάνο Χατζηδάκη και ένα καταπληκτικό pot-pourri με αξέχαστες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα από τον κινηματογράφο των δεκαετιών του ’60 και του ’70.

Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου

     Στο δεύτερο Μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου απέδωσε, με τη σειρά της, ένα θαυμάσιο πρόγραμμα με τραγούδια, επίσης, του Μίμη Πλέσσα, επικεντρώθηκε σε ένα μοναδικό Λαϊκό Μουσικό Πανόραμα (Τσιτσάνης)- που κατάληξε με μια εντυπωσιακή coda- κι έκλεισε μ’ ένα αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο Διευθυντής της Ορχήστρας του Ηρακλείου κ. Λ. Τζωτζάκης

   Πρόκειται για ένα ρεπερτόριο σύγχρονων τραγουδιών που μέσα στο όμορφο αυτό φεγγαρόλουστο βραδινό έριξαν πλούσιο φως στην αναζήτηση της ονειρικής διάστασης των ανθρώπινων γεγονότων, που σε κάνουν να αισθάνεσαι πραγματικά λεύτερος σε έμπνευση, αυθεντικότητα και ενθουσιασμό. Τα ένιωθες να στήνουν γύρω σου ένα απίστευτο πανηγύρι ήχων που μύριζαν και απέπνεαν τη λαχτάρα για πιότερο φως και ξαστεριά.   Και οι δυο Ορχήστρες εντυπωσίασαν και κυριολεκτικά ενθουσίασαν με το πλουσιότατο ρεπερτόριό τους, ένα, όπως είπαμε, καταπληκτικό, κατά βάσιν, pot-pourri, με κομμάτια των παραπάνω Ελλήνων μουσικών, που δεν έλεγαν να τελειώσουν και που, όμως, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ρεθεμνιώτικου κοινού, που είχε από νωρίς κατακλύσει τον χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου, που, ελλείψει μιας μεγάλης αίθουσας στην πόλη μας, προσφέρεται θαυμάσια για τέτοιες εκδηλώσεις, όταν, φυσικά, ο καιρός το επιτρέπει.
   Κυρίαρχα σ’ όλα τα κομμάτια οι τρομπέτες, τα τρομπόνια, οι τούμπες, τα κόρνα και τα κρουστά, που τα γλύκαιναν με το ζεστό και απαλό ηχόχρωμά τους τα φλάουτα, τα κλαρινέτα, τα σαξόφωνα, τα ευφώνια και το κόρνο, ενώ τα πιάτα στη ρεθεμνιώτική Ορχήστρα έδωσαν και μιαν, επί πλέον, μοναδική θεαματικότητα με την εντυπωσιακή επιδεξιότητα του εκτελεστή τους. Όλοι οι μουσικοί κατάφεραν να φωτίσουν πραγματικά την κάθε λεπτομέρεια των έργων που ερμήνευσαν μέσα από μια προσπάθεια απόλυτης πειθαρχίας, συντονισμού και συνύπαρξης.
    Και θεωρώ ότι, για άλλη μια φορά, με τη συναυλία της αυτή, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας απένειμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής, ευγνωμοσύνης και αγάπης προς τους ωραίους εκείνους Ρεθεμνιώτες, που πρώτοι έσκυψαν αγαπητικά κι έθεσαν τα θεμέλια του λαμπρού αυτού οικοδομήματος πολιτισμού και πνευματικής καλλιέργειας στον τόπο μας, τόσο κατά την πρώτη, την ιστορική εκείνη σύστασή του, στις αρχές του προπερασμένου αιώνα, με τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου, επί προεδρίας του αείμνηστου γιατρού Κων. Πετυχάκη, όταν ανάμεσα στα άλλα, ιδρύετο και τμήμα «Φιλαρμονικό», που αποσκοπούσε (άρθρο 6 του καταστατικού του Συλλόγου) «στον καταρτισμό μουσικού θιάσου από ερασιτέχνες και μη μουσικούς, καθώς, επίσης, και ωδικού θιάσου και εκκλησιαστικής χορωδίας», όσο, όμως, και κατά τη δεύτερη ουσιαστική ανασύστασή της (το 1984), από μιαν άλλη εξίσου ωραία ομάδα συμπολιτών μας, τους αείμνηστο αντιδήμαρχο Θοδωρή Αραμπατζόγλου, τον Κωστή Αποστολάκη και τις αείμνηστες Ρίτσα Καρνιωτάκη, και Κοκό Λιονή, μουσικούς. Και πρέπει, κάποια στιγμή, να γραφτεί η παλιότερη και νεότερη της Δημοτικής Φιλαρμονικής μας Ιστορία, γιατί είναι και πολλά άλλα πρόσωπα που συνδέθηκαν άρρηκτα και αναλώθηκαν διά πολλαπλών δράσεών τους στην υπόθεση της πολιτιστικής αυτής δραστηριότητας του τόπου μας (Ανδρέας Πλαΐτης και Μπάμπης Πραματευτάκης, αλλά και οι μουσικοί- αρχιμουσικοί: Νίκος Γκίνος (1945), Άκης Σμυρναίος (1952), Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Περπυράκης και Αχιλλέας Τσομπανάκης και, προφανώς, και πολλοί άλλοι που μόνο μια συστηματική ερευνητική προσπάθεια θα τους ανασύρει από την αφάνεια).    Σε κάθε περίπτωση, η βραδιά κύλησε όμορφη, απολαυστική, ανάλαφρη, γεμάτη χάρη και κομψότητα, είτε η βασική διάθεση της μουσικής ήταν δοξαστική- δηλαδή εκ των πραγμάτων εξωστρεφής και γιορταστική- είτε λυρική και υμνητική. Γι’ αυτό κι ερμήνευσαν τη μουσική συνολικά με τέχνη μοναδική που συνάρπασε το κοινό και διασφάλισε την ποιότητα του αποτελέσματος από τον κίνδυνο τού αγοραίου στη μουσική.

Και οι δύο Φιλαρμονικές κλείνουν πανηγυρικά την εκδήλωση

    Η μουσική, οπωσδήποτε, πρέπει να παραμένει πολύ ψηλά, για να γλυκαίνει και να δροσίζει τις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του ρεθεμνιώτικου φιλόμουσου κοινού το απέδειξαν περισσότερο απ’ οτιδήποτε  άλλο. Και οι ερμηνευτές αποδείχτηκαν, περαιτέρω, άριστα εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη κουλτούρα, που τόσο τη χρειάζεται ο τόπος μας και τα παιδιά μας. Έχει, λοιπόν, καθήκον ο Δήμος μας- ύστερα και από τη τελευταία ειδησεογραφία που παρακολουθήσαμε για τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία αυτή πολιτισμού του Δήμου μας- να τής παράσχει γενναιόδωρα τη δυνατότητα τής απρόσκοπτης λειτουργίας της.
    Ένα μεγάλο Μπράβο σ’ όλους τους συντελεστές και μουσικούς, Ηρακλειώτες τε και Ρεθεμνιώτες!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: